Няма спор, че съвременните малчугани са силно изкушени от екраните. Непрекъснато се говори за вредата на новите технологии върху тяхното физическо и психическо здраве. Свикнали сме да виним другите или самите си деца за лошите им навици и пристрастяване към тях, без да съзнаваме понякога, че най-добрият пример за подражание сме ние, родителите. Истината е, че няма как да лишим напълно децата си от желанието им да играят на компютърни игри, но можем да положим оптимални усилия да понижим интереса им и времето, прекарано пред тях.

Ето някои забавни и проверени идеи, които ще откъснат вниманието на децата от компютрите и телевизора:

Научете го да танцува

Запишете детето на танци. Има достатъчно много школи по танци за деца, в които работят квалифицирани преподаватели. Както сами се досещате, жанровете също не са малко – от народни танци, през балет до брейк и хип-хоп - изборът е голям. Детето само ще прецени дали му харесва или не. Важното е да му дадете шанс да се запознае отблизо с това, което би му доставяло удоволствие, и би го държало далеч от екраните у дома.

Излезте на разходка

Излизайте често и при всеки удобен случай на разходка с детето си. Наслаждавайте се на красотата на природата, на танца на падащите снежинки, тичайте с кучето, карайте велосипед, замеряйте се със снежни топки, направете снежен човек. Когато детето изразходва пълноценно енергията си навън, във веселие и игри, то няма да изпитва онази нездрава нужда да седи непрекъснато пред обсебващите съзнанието му компютърни игри и тв предавания.

Отидете на театър

Разкрийте на детето си красивата вселена на изкуството. Заведете го на куклен театър, изложба или концерт. Така не само ще го откъснете от вредното въздействие на екраните вкъщи, но и ще култивирате у него любов и интерес към всичко останало, което носи не по-малка радост, но и вдъхновение за сетивата – музика, театър и т.н.

Запишете го на спорт

Спортът е не само начин да отместите вниманието на детето от мониторите вкъщи, но и да култивирате у него качества като отговорност, решителност, смелост, увереност и т.н. Спортът е и преди всичко здраве както във физически, така и в емоционален аспект. Спортуването се грижи и за социалните умения на децата. Той ги учи на умения като лидерство, работа в екип, взаимопомощ, отговорност към колектива, дисциплинираност и др.

Дайте му книга

Запалете интереса на детето към книгите. Но го направете с финес, усмивка и небрежна интонация. Не връчвайте в ръцете му книга със заповеднически тон. Задължението само по себе си отблъсква. Направете го така, сякаш уж случайно сте се досетили за чудните романи на Жул Верн например, които сте чели като дете, и сте останали завинаги запленени от историите в тях. След като веднъж малкият любознайник се докосне до "Приключенията на Капитан Грант", той сам ще поиска от вас следващата вдъхновяваща история.

Купете му Lego конструктор

Едва ли има дете, което да се е докоснало да емлблематичните фигурки от Lego и да не се е влюбило в тях. Световноизвестният бранд е доказан лидер в областта на конструктивните игри за деца. Създаден е в Дания през 1932 г. и вече над 80 години е креативно предизвикателство, носещо радост и вдъхновение на всички малчугани по света. Безсмъртната марка дори е била номинирана два пъти за играчка на 20 век! Затова не лишавайте малчугана от това незаменимо удоволствие. Децата са най-любознателните същества на света, а от нас, като родители, не се иска нищо повече, освен да положим оптималните усилия, за да стимулираме жаждата им към познание, да поддържаме жив интереса им към света и творчеството.

Играйте, общувайте, смейте се

Най-важното, което трябва да правите като родители, е да не стоите със скръстени ръце и да не бездействате. Говорете с детето си по всяко време, общувайте, смейте се, играйте с него при всеки възможен случай, излизайте и се забавлявайте заедно, дори го включвайте към домашните си задължения - готвене, чистене, простиране и т.н. Не му обръщайте гръб, когото иска да ви попита нещо или просто да си поиграе с вас. Социалният контакт с родителите е от изкючително занчение за пълноценното развитие и себеосъзнаване на детето. Той е един от най-добрите начини да култивираме у малкия човек творческа енергия, да вдъхнем желание и вътрешна потребност у него към съзидателност и креативност.