Автор
Антония Михайлова

Как да откажем безболезнено детето от биберона

Няма какво да се чудим. Светът е голям и изкушения дебнат отвсякъде. Изграждаме вредни навици още от люлката. Ето го и първия такъв – небрежно виснал в дясното ъгълче на устата ни - Негово величество биберона.

Според специалистите ежедневното привикване към биберона може да доведе мъниците до пристрастяване и трудното му отказване от него с течение на времето. А това според тях крие значителен риск от деформация на горната челюст и изкривяване на зъбките. Някои експерти дори смятат, че честата му употреба води до забавяне на психическото развитие на детето. За да не се стигне до подобен проблем, според специалистите е по-добре да вземем мерки навреме, като най-удачният момент за това е не по-късно от времето около прохождането.

Ето няколко безболезнени хитринки, с помощта на които да откажете по-лесно и безпрепятствено бебето от биберона:

1. Опитайте се да отвлечете вниманието на мъничето от съкровената вещ, като заложите на нежни приспивни мелодии, гальовен майчин говор или занимания с любимите дрънкалки. Идеята е максимално да разсеете вниманието на бебето от бленуваната залъгалка.

2. Ако все пак недоволните възклицания на малкия галеник в креватчето ви доведат до решението да свирите отбой, след като заспи, внимателно издърпайте биберона от устата му, а на сутринта просто "забравете" за него. Ако той отново изяви потребност към него, заменете го с позната играчка – например дъвкалка или чесалка за зъбки.

3. Ако малкият инат все пак е докопал заветния предмет, започнете да го приканвате с игрив и весел тембър да го изплюе и при успех бурно го аплодирайте.

4. Играйте на "Открий биберона". Идеята е в процеса на играта да скривате биберона от полезрението на детето и да го поровокирате да го търси. След като го открие, поздравете го с възторжени аплаузи и отново го помолете да го открие. Ако докато се рови из креватчето си, малкият "златотърсач" загуби търпение и се разсърди, отвлечете вниманието му с друго занимание. В противен случай, ако не успеете, дайте му биберона и след опитайте пак. Важно е всичко да става под формата на игра и с много смях.

5. И един трик от личен опит – достатъчно беше на няколко пъти да предложа биберон с малко по-голям размер от този, с който мъникът беше свикнал, и успехът се оказа грандиозен. Желанието му бързо се изпаряваше при всяко поднасяне на непознатата и некомфортна залъгалка.

И за финал, не забравяйте, че лишаването на детето от неразделната залъгалка не бива да става по внезапен и груб начин. Бъдете сигурни, мъникът рано или късно сам ще се откаже от любимата залъгалка. От нас, като родители, единствено се иска леко да ускорим този процес. И все пак, не е нужно да се престаравате с чак толкова драстични мерки. Със сигурност, все някога, ще додйде и дългоочакваният момент, в който заветното изобретение ще започне постепенно да му омръзва и сам ще го изхвърли. Времето ще си каже думата. Нали знаете? Както не сте виждали първолак с цигара, така няма и да видите първолак с биберон.;)

За да си бъдем взаимно полезни, за нас ще бъде любопитно и интересно да споделите и вашите хитринки от личен опит...