Всички знаем как да си изберем свежи и узрели ябълки, портокали или банани. Но има плодове, които купуваме по-рядко и затова може да се излъжем да вземем зелени.

В тази статия ще ви научим как да разпознавате зрелостта на пет плода – ананас, нар, кокос, авокадо и помело.

Ако обърнете внимание на няколко особености, гарантирано ще купувате само качествени, узрели и вкусни плодове.

Ананас

Четете още: Как да ядете повече зеленчуци всеки ден

Ананасът е много полезен плод, богат на магнезий, цинк, манган, калий, йод, мед и желязо. Узрелият и правилно съхраняван ананас винаги е твърд, без вдлъбнатини и пукнатини. Ако плодът е мек, значи е бил откъснат още зелен и след това е омекнал при дълго съхранение на склад. Такъв ананас ще е кисел и не особено приятен на вкус. При натиск узрелият плод трябва да поддава леко, но да си запазва формата.

Хубавият узрял ананас е много ароматен, затова ако решите да си купите определен плод, първо го помиришете. Твърде слабият или отсъстващ аромат показва, че ананасът не е узрял. Също като при избор на диня, можете да почукнете с пръст по ананаса. Узрелият и свеж плод ще издаде плътен обособен звук. По цвета е по-добре да не се ориентирате, защото ананасите могат да бъдат жълти, оранжеви и дори зеленикави.

За да се уверите, че ананасът е узрял, обърнете внимание на листата му. Гъстите зелени листа показват, че плодът е пресен. Пробвайте да дръпнете най-горното листо. Ако се отделя лесно от плода, значи той е много узрял, сочен и сладък. Пресният узрял ананас е леко влажен в основата си. Ако тази част е суха, значи е бил съхраняван на склад дълго време след откъсване.

Нар

Четете още: 9 вида храни, които не бива да ядете често

Наровете съдържат витамини A, C, B1, B2, B6, B12, E, P, йод, желязо, магнезий, фосфор, натрий, манган, мед, сяра, хром и алуминий. В състава им има 15 аминокиселини, които не се срещат в никой друг плод. Когато избирате нар, първо обърнете внимание на цвета на кората. Тя трябва да е яркочервена, без жълти петна. Лъскавата и гладка кора без видими пукнатини показва, че нарът е узрял.

Не купувайте плодове със суха кора, наровете се изсушават при продължително съхранение. Обърнете внимание на мястото, където е бил цветът на нара – там трябва да има няколко твърди, сухи и червени на цвят издатъка. Ако са зелени, значи нарът е бил откъснат още неузрял, което ще се отрази на вкуса му.

За да се уверите, че плодът е узрял, натиснете го леко. Ако чуете припукване на зърната вътре, значи нарът е сочен и вкусен. Неузрелите зърна не издават звук при стискане. Узрелите плодове нямат миризма. Ако нарът мирише осезаемо, значи е презрял и се разваля или пък е бил съхраняван неправилно.

Кокос



Консумацията на кокос може да нормализира нивото на кръвната захар. Кокосовото мляко има високо съдържание на витамин Е, който предотвратява развитието на сърдечни заболявания и атеросклероза. Освен това кокосът е чудесен афродизиак. Когато си избирате кокос, обърнете внимание на външния му вид. Орехът трябва да е без пукнатини, вдлъбнатини или тъмни петна. Огледайте особено внимателно точките, с които кокосът е бил захванат за палмата. Тъканта там трябва да е твърда и устойчива на натиск.

Колкото е по-тежък кокосовият орех, толкова по-вкусен и узрял е. Ако от кокоса ви трябва твърдата вътрешна част, избирайте едри и узрели плодове, които най-вероятно са паднали от дървото от собствената си тежест. Ако пък искате максимално количество кокосово мляко, купете си по-млади, не твърде едри орехи.

Колкото е по-зелен кокосът, толкова повече мляко има в него. С узряването течността се преобразува в твърда сърцевина. Затова узрелите орехи почти нямат мляко. Разклатете кокоса – ако не чуете вътре да се плиска течност, значи плодът е презрял и сърцевината му е станала прекалено твърда.

Авокадо



Авокадото съдържа витамини А, С, Е, В, Р, желязо, магнезий, фосфор, мед и калий. При това е източник на антиоксиданти, които укрепват сърдечно-съдовата система. Узрялото авокадо е с равен цвят на кората, лъскаво и без забележими петна. Ако натиснете леко плода, трябва да се образува малка вдлъбнатина, която след няколко секунди да се изглади.

Не купувайте твърде меки плодове, презряването не се отразява добре на вкуса на авокадото. При натиск презрелият плод може да отделя сок – в такъв случай не си го взимайте. За да сте сигурни, че авокадото е узряло, разклатете го – трябва да чуете как костилката вътре се клати.

Неузрялото авокадо е твърдо, при натиск не поддава, а костилката му стои неподвижна. Впрочем допустимо е да купите недоузряло авокадо – на стайна температура то ще узрее след няколко дни.

Помело



Помелото съдържа витамини С, В1, В2, В6, РР, А, антиоксиданти, ефирни масла и пектин. Зрелите плодове миришат приятно дори и от разстояние. Ярко изразеният цитрусов или хвоен аромат показва, че плодът е узрял. Кората трябва да е еднородна и равномерна по цвят, без видими дефекти.

По плода не трябва да има никакви зелени петна. Изключение от това правило са само зелените сортове помело, които също са с равномерен цвят. Неравномерността на цвета може да показва, че дървото, от което е откъснат плода, е боледувало, което не може да не се отрази на вкусовите качества. Ако по кората има осезаеми уплътнения, не купувайте този плод – сигурно е бил съхраняван неправилно и ще е сух и безвкусен.

Обърнете внимание на горната част на помелото, тя трябва да е плътна, но да не е по-дебела от един сантиметър. Избирайте едри плодове с тегло над 1 кг. Тогава можете да сте сигурни, че помелото ще е сочно, сладко и вкусно.