Коледа е времето, в което най-често посягаме към кибрита и запалките, за да запалим красивите ароматни свещи, поставени върху трапезата или като част към коледната украса, за да придадем още повече настроение и блясък на дома си. Тази огнена феерия обаче си има своите рискове. Ето няколко съвета как да избегнем опасността от подпалване, без да се лишим от празничната топлина на коледните свещи.

Коледната свещ на празничната трапеза

Запалената коледна свещ е красиво допълнение към богато отрупаната с празнични блюда трапеза. Добре е обаче да я запалите в началото на вечерята, след което да я угасите, за да избегнете риска някой да я бутне без да иска, докато се протяга с вилицата към някое от апетитните гозби.

Друг вариант е просто да я преместите на безопасно място, далеч от трапезата. Въпреки това, по-удачният вариант е отново да я угасите.

Свещичките за елха

Със сигурност се сещате за онези малки кокетни свещички, закрепващи се за елхата – една стара традиция на украса от времето на нашите родители. Днес все още има семейства, които спазват тази стара традиция, предпочитайки я пред електрическите разноцветни лампички.

Въпреки ефекта и вълнението от нея обаче, по-добре я избягвайте. Дръжте далеч от елхата и така любимите за децата бенгалски пръчици.

Електрическите украси

Макар и изключително удобни и сравнително безопасни, на тях също е препоръчително да обърнете особено засилено внимание. Най-важното правило е да не ги поставятевърху елхата. Разположете светещите гирлянди и кабели с лампички, така че да се избегне пожароопасната близост до лесно запалимите иглички на елховите клонки, било то изкуствени или естествени.

Чаени свещички

Чаените свещички са прекрасна идея, ако искате да внесете коледно сияние и светещ уют в дома си. Мушнати в коледни кокетни фенерчета, те са не само безопасни, но и приказно красиви.

И за финал, не забравяйте, че предназначението на коледната декорация – свещи, елха, гирлянди, играчки и т.н., свещи, е да радва очите, да стопля сърцето и да напомня, че щастието и в делник, и в празник е близо до нас.