Очакват ви куп важни задачи, а в главата ви е пълна мъгла? Опитвате се да започнете работа, но не можете да се съсредоточите? Трябва просто да настроите мозъка си за продуктивен труд.

Предлагаме ви няколко съвета за целта.

Започвайте всеки свой ден с чаша вода

Ако щете вярвайте, но мозъкът ви на 73 % е съставен от вода. Ефективността, с която препраща електрически импулси по над 150 000 километра невронни мрежи се понижава, когато мозъкът е обезводнен. А всеки път, когато се събуждате, сте леко обезводнени.

Откъде знаем ли? Дори и докато спите, не можете да спрете да дишате. Дишането е жизнено необходимо, само чрез него кислородът може да навлезе в тялото, а въглеродният двуокис да го напусне. Тъй като газовете се пренасят от кръвоносния поток, те са леко влажни, следователно с всяко издишване изпускаме малко водни пари. Разбира се това става и през деня, но когато сме будни, възстановяваме бързо дефицита, щом усетим жажда или глад. Докато спим, не пием вода, затова се получава дисбаланс.

Физическите упражнения са жизнено важни за мозъка

Четете още: 14 причини за постоянната умора

Ако искате да запазите здравия си разсъдък за дълги години, посвещавайте поне по 20 минути на ден на умерени или интензивни натоварвания. Известно е, че упражненията са полезни за тялото, но често подценяваме значението им за състоянието на мозъка. В момента, в който започнете да правите умерено тежки физически упражнения, тялото ви автоматично отделя хормони и химически вещества, които да ви позволят да се чувствате добре.

И нещо още по-важно – все повече данни сочат, че хората, които редовно спортуват, се радват на по-голяма продължителност на ефективността на мозъка. Всъщност упражненията увеличават скоростта, с която се формират нови клетки в хипокампа. Това е най-важният фактор за запазване на здрав разсъдък до старини.


Контролирайте нивата на кортизол

Кортизолът е невероятно важен хормон, който се отделя в отговор на ежедневните проблеми. Веществото ви кара да се чувствате напрегнати, но е по-скоро приятел на организма, отколкото негов враг. Стресът не е най-приятното нещо на света, но въпреки това кортизолът е задължителна съставна част на всеки щастлив живот. Хормонът ни помага да постигаме целите си. Ако не ни караше да се чувстваме неудобно, нямаше да служи като импулс за търсене на решение.

И така – няма нищо лошо в стреса, но хроничният стрес вече е проблем. За да се справя организмът с ежедневните предизвикателства, кортизолът потиска имунната система. Това ви позволява да отложите чувството за умора, което предизвиква нужда от почивка. Можете да насочите всичките си ресурси към решаване на проблема. При хроничен стрес нивото на кортизол остава високо в продължение на седмици и месеци, пречейки на организма да се съпротивлява на болестите и да се възстановява. Има няколко начина за понижаване на кортизола – ежегодна отпуска без стресови ситуации, кратки почивки през работния ден, смях и медитация.

Четете още: 10 хранителни продукта срещу депресия

Стабилизирайте настроението си със слънчеви бани

Когато ултравиолетовите лъчи докосват кожата, организмът започва да произвежда витамин D, който се използва от главния мозък за отделянето на много важно химическо вещество – серотонин. Серотонинът участва в редица мозъчни процеси, включително и в регулацията на настроението.

Ежедневно излагайте кожата си на слънчевите лъчи. Запомнете обаче, че изпълняването на това правило зависи и от сезона. Когато денят се скъсява, е възможно да не получавате достатъчно ултравиолетови лъчи за поддържане на нормални нива на серотонина, затова излизайте по-често на слънце. Дори и в мрачни и облачни дни излъчваните ултравиолетови лъчи са на същото ниво като в безоблачните. Точно затова можете да хванете тен на плажа в облачен ден. Запомнете, че трябва да излагате тялото си на слънце всеки ден поне за 5-15 минути.

В умерени количества кофеинът е полезен за мозъка

Четете още: Кафето – етикет на малката чашка

Изчислено е, че около 50 % от възрастното население на планетата ежедневно консумират кофеин, въпреки слуховете, че кофеинът е вреден за здравето. Твърди се, че напитката всъщност не ободрява. Така ли е?

Според последните научни изследвания ако редовно пиете чай или кафе, активните вещества в тях наистина ще ви помогнат да се освежите, но само до нивото, характерно за хората, които никога през живота си не са вкусвали тази напитка! Не се отчайвайте обаче, има и по-утешителни и изненадващи изводи. При умерена консумация кофеинът има редица предимства. Ако пиете от 3 до 5 чашки кафе (на зряла възраст) на ден, ще намалите значително риска от развитие на болест на Алцхаймер. При старите хора, които пият такова количество кафе всеки ден, спадът на когнитивните способности върви много по-бавно, отколкото при връстниците им, които не пият кафе. Известно е също така, че кафето предпазва и от развитие на Паркинсон.

И най-важното – започнете да спазвате тези съвети още сега, за да повишите моментално продуктивността на мозъка си.