„Прекрасна къща, но не бих могъл да живея в нея“. Всяко едно жилище, реално или въображаемо, е въплъщение на вътрешния свят на човека. Неволно изпълваме дома си с личните си преживявания, със своите конфликти и тревоги.

А жилището от своя страна влияе на възприятията и на самочувствието ни със всичко – цветовете на стените, планировката си и подредбата на мебелите. Как да направим дома си уютен?

1. Откажете се от минимализма в полза на природата

Четете още: Flylady – всичко за 15 минути!

Редица проучвания показват, че помещенията, които изглеждат твърде „стерилни“, студени и минималистични и съдържат много детайли от метал и изкуствени материали, се възприемат от подсъзнанието ни като опасни. Подобна обстановка стимулира производството на хормони на стреса. „Чувстваме се комфорно и спокойно сред природата, заобиколени от цветя и дървета, край вода или огън“, казва неврологът и един от основателите на Академията за антропологичен дизайн (САЩ) Джон Цейзел.

Нуждата от органична заобикаляща среда се нарича биофилия – този термин е предложен от Едуард Уилсън, професор по сравнителна зоология в Харвардския университет. Той смята, че любовта към природата е генетично заложена в нас. „Човешкият мозък е еволюирал в биоцентричен свят, а не в свят, управляван от механизми и автомати“.

В апартамент с изглед към градски постройки се чувстваме по-зле, отколкото в къщичка сред природата – способността ни да се концентрираме значително се понижава, ставаме разсеяни, по-трудно запомняме и изграждаме логически връзки. Това показва проучване, проведено под ръководството на Франсис Куо, специалист по психология на околната среда в университета в Илинойс.

Четете още: Ето как: Поставка за бижута от бамбукова подложка

Съвет: Напълнете дома си с растения. Използвайте прозорците така, че да получавате най-доброто от гледката. Ако имате градина, не слагайте пердета – нека тя се вижда през прозореца.

2. Не се плашете от безредието

Мозъкът ни се нуждае от хаос – разбира се в разумни граници. Картините, мебелите и аксесоарите, разположени в творчески безпорядък, играта на различните цветове и текстури ще стимулират мисловния процес. Доктор Естер Щернберг от Американския национален институт по психическо здраве е установила, че подобни елементи създават позитивна атмосфера в помещението. Зеленият цвят действа успокояващо на психиката, червеният стимулира нервната активност, овалните маси облекчават възприятието, а изобилието от ъгли държи човек в напрежение.

Съвет: Не се опитайте да демонстрирате на околните идеален дом – така мнозина се стремят да покажат само безупречните, социално приемливи части на собственото си „Аз“. Подобна самоизмама води до отказ от личната история. Щастливият дом е пълен с лични вещи, сувенири от интересни места и подаръци от близки хора. Напълнете дома си с аксесоари и картини, които събуждат у вас приятни асоциации и спомени.

3. Създайте си уютни кътчета

„Хората предпочитат уютните стаи със закътани ъгълчета, които позволяват човек безопасно да наблюдава случващото се наоколо, без да има чувството, че някой се натрапва в личното му пространство“, твърди професор Франк Макандрю, специалист по психология на заобикалящата среда от колеж Нокс.

Съвет: Диваните и креслата не бива да се слагат едни срещу други – така не предразполагат към приятен разговор, а напротив, създават усещане за противопоставяне и опозиция. Професор Робърт Съмър, един от основоположниците на психологията на заобикалящата среда предупреждава, че подобна ситуация може да възникне и в кухнята, ако готвещият е принуден да стои с гръб към всички останали. „Когато имаме възможност да виждаме цялата стая и хората, произвеждаме хормона на доверието окситоцин и хормона на радостта серотонин“, пояснява дизайнерът Джони Грей.

4. Вземете най-доброто от миналото


В жилището си несъзнателно възпроизвеждаме елементи от дома, в който сме прекарали детството си – в стила на мебелите, разположението на стаите и предметите. Това ни дава чувството за сигурност, спокойствие и комфорт, което сме изпитвали като деца.

Професорът по психология Тоби Израел предлага един прост метод да направите дома си максимално уютен. Съставете списък на всичките места, където сте живели по половин година и повече. Спомнете си, къде сте се чувствали най-комфортно и подредете жилищата в списъка от най-неуютните към най-уютните. Припомнете си и отбележете нещата, които са ви харесвали особено много в тези жилища. Този самоанализ ще ви позволи да определите на какво държите наистина и да създадете дом, който да задоволява подсъзнателните ви нужди.

5. Говорете си с дома си

Звучи странно, но навикът да си говорите с жилището си е полезен. Така можете да избистрите скритите си несъзнателни чувства към дома. Клеър Купър Маркъс, професор по архитектура от Калифорнийския университет, е провела изследване, в рамките на което е помолила хората да нарисуват дома си и да си поговорят с него като с живо същество. Какво бихте му казали? А сега си представете, че сте на негово място. „Хората стават по-искрени, когато говорят от името на дома си. Понякога стават много интересни неща, например на един човек домът му му „каза“ че му е време да си намери ново жилище“, пояснява Купър Маркъс. А какво казва вашият дом? Благодари ли ви за отношението ви? Какво си пожелава и за какво моли?