Сайтът lanutrition.fr публикува изследване на учени, които твърдят, че можете да намалите консумацията на сол, ако приложите един несложен похват.

Според тях усещането за соленост на определено ястие зависи от първото вкусване. Изследователите считат, че паметта и опитът влияят върху възприятието за солеността на ястието при по-нататъшната му консумация.

Учените твърдят, че ако преди да се опита дадено ястие, се изяде нещо твърде солено, например кисела краставичка, късче хляб, което е обилно посолено или се посоли първата хапка от яденето повече, цялото блюдо ще бъде възприето като солено.

В експеримент те са поканили група доброволци, на които били предложени 3 вида сандвичи с месо. В първият сандвич месото било посолено неравномерно, във втория било посолено обилно и равномерно, но само от едната страна, а в третия месото въобще не било солено.

Четете още: Храни, които не подозираме колко са полезни

След като опитали солено парченце месо, доброволците изяли сандвичите и съобщили, че първият не бил много солен според тях, вторият пресолен, а третият прекалено солен, въпреки че в него нямало никаква сол.

Дали твърденията на експериментаторите ще ви помогнат да намалите консумацията на сол, можете да проверите и сами, но ако действително са прави, само ще спечелите и то с минимални усилия.



Източник: dieti-otslabvane.com