Най-разпространената препоръка за справяне с бързото омазняване на косата е, да я мием по-рядко: на 4-5 дни независимо, какво е състоянието й.

Но такъв съвет може да даде само човек, които никога не е изпитвал нечистоплътното усещане от слепналите кичури по скалпа.

На първо място той е напълно безсмислен, защото хората търсят решение на този проблем не защото са склонни по-продължително време да са се разхождат с мръсна коса, а тъкмо обратното.

На второ място е вреден, защото натрупването на себум във фоликулите на космите ги задушава, а резултатът е изтъняване и оредяване. Затова мазната коса трябва да се измива винаги, когато е необходимо, тоест – когато е мръсна и спластена. Усилията ни трябва да са насочени не към каляване на волята, а към регулиране на себумните жлези. Как можем да постигнем това?

Маски за регулиране на омазняването

Маските за мазна коса трябва да са леки, да почистват скалпа и да не задушават корена с допълнително количество мазнина. Затова забравете за смесите със зехтин, тривитамол или газ.

Подходящи съставки съставки за регулиране на себума и съживяване са лимоновия сок, гелът от алое, медът и киселото мляко. Може да ги прилагате в различни комбинации или да ги обогатите с жълтък, които е много богат на витамини.

Единственото позволено масло в маските за мазна коса е тиквеното, защото по естествен начин намалява активността на себумните жлези.

Алтернативни методи за измиване на косата

Всъщност има истина в това, че агресивен детергенти в шампоаните до голяма степен са виновни за бързото омазняване на косата. Те дразнят себумните жлези, които реагират със свръхактивност. Но това не бива да ни отказва от къпането, а да ни мотивира да търсим алтернативни решения.

Дори не е нужно напълно да се отказваме от шампоана, а само да го редуваме с някой по-естествен метод. Измиването с хума е най-популярната бабина рецепта, но не единствената.

Сода бикарбонат и ябълков оцет. За целта 1 с. л. сода се разбърква с малко количество вода до гъста паста, която се втрива в корените. След 5-10 минути косата се измива и се изплаква с оцетна вода (2-3 с. л. ябълков оцет разтворени в 2 литра вода).

Тази комбинация наистина измива косата. Содата има силно абсорбиращи мазнината свойства, а оцетът връща нормалното Ph на косъма, прави го еластичен, мек и бляскав, като допълнително намалява отделянето на себум.

Сапунени ядки или корен от сапунче. Вече и у нас се предлага сапунените ядки – билка, която съдържа меки естествени сапонини. Ако е под формата на прах, разбъркайте 1-2 с. л. от него с малко течност и втрийте в корените на косата. Изчакайте няколко минути и изплакнете косата.

Черупките са подходящи за приготвянето на измиваща течност: 10 сапунени ядки се варят в литър вода за половин час.

С прецедената течност можете да измиете няколко пъти косата, а ако я сложите в шише с помпа дори ще получите пяна. Ако все пак не можете да намерите сапунени ядки, аналогично е действието на българската билка сапунче. Просто в по-горната рецепта заменете черупките с 10 гр. сушен корен от растението.

Изплакване с билкова запарка

Изплакването с билкова запарка придава на косата блясък, обем, намалява отделянето на себум и улеснява разресването. Тази проста козметична процедура освен това отменя необходимостта от използването на балсам, от който косата става тежка и „привлекателна” за градския прахоляк. По този начин можете да постигнете отлагане на омазняването с цял ден. Най-подходящи за целта са копривата, салвията (градински чай), розмаринът, невенът и полският хвощ. Освен горе изброените действия последната билка уплътнява косъма и го прави лесен за оформяне, благодарение на изключително високото си съдържание на силиций.

Сушене на въздух

Топлината активизира себумните жлези. Именно заради това през лятото скалпа и кожата ни се омазнява по-бързо. Същият термичен ефект се получава и от сешоара. Затова избягвайте употребата му и оставяйте косата да изсъхне на въздух, съветват от hera.bg

Не забравяйте да участвате в играта ни "Прическа на 2012 година"!