Автор
Woman.bg

Как да изберем подходящ материал за кухненска мивка

Който е ремонтирал или е правил нова кухня, знае пред колко много важни решения е изправен и колко е кратък срокът, с който разполага обикновено, за да свърши цялата работа.

Затова е по-добре човек да бъде подготвен и да не изпада в стресови ситуации. За да ви улесним, ви предлагаме няколко варианта на кухненски мивки-по-специално на различните материали, от които са направени те.

Цялостното решение за интериора на кухнята и това как ще изглежда тя, зависят в голяма степен и от вида на използваните елементи в нея. Например, можете да получите оферти за по-добри цени за мивка от неръждаема стомана, но не е ясно как тя ще се впише в цялостната концепция на кухненското помещение.

Затова разгледайте всички варианти за материали, от които би могло да се изработи мивка. А ако смятате, че няма да можете да се справите сами, потърсете опитни ВиК майстори за ремонт и полезни съвети.

Неръждаема стомана

Източник

До момента най-популярният материал за кухненски мивки е неръждаемата стомана. Тя е устойчива на топлина и лесно се почиства от петна, като се предлага в голямо разнообразие от видове, стилове и размери.

При тези модели избягвайте силно полираните до блясък, при които всяко несъвършенство или мръсотия изпъкват наяве. Матираните повърхности са по-лесни за поддръжка. Задължително е и наличието на намаляващи звука подложки на дъното. Леки, дълготрайни и лесни за монтаж, цените на този вид мивки варират от 30 до 200-250 лв. според размера и качеството.

Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали

Композитен (синтетичен) гранит

Източник

Композитните мивки от гранит са добре изглеждащи, издръжливи и устойчиви на драскотини и химикали. Те се предлагат в разнообразие от нюанси и са създадени за клиенти, желаещи да имат палитра от цветове в кухнята си и същевременно да получат най-високо качество.

Източник

Мивките от синтетичен гранит са устойчиви на химическо въздействие, удар, надраскване, топлина в граници, характерни за нормалната експлоатация в бита. Повърхността им е изключително гладка, лесно отблъсква вода и мазнини, като не позволява развитието на бактерии. Ценовият им диапазон варира в по-широки граници, вследствие на огромната гама от модели и качество на композита, от 200-300 лв. до над 600 лв.

Фаянс

Източник

Произведени от глина, изпечена при изключително висока температура, фаянсовите мивки са силно устойчиви на драскотини, петна и химикали, но трябва да се пазят от удар от тежки и твърди предмети. Почистването им е лесно, нужен е единствено сапун върху гъба или фин абразивен препарат за по-упорити петна. Това са мивките за всеки, който предпочита чистите бели повърхности. Евтин вариант, който се предлага в широка гама от форми и размери. Цените им са много достъпни.

Емайлиран чугун

Източник

Отлети от чугун с емайлирано покритие, те са един много издръжлив във времето вариант на кухненска мивка. Предлагат се в различни цветове, като с тях лесно бихте постигнали един ретро ефект във вашата кухня. Имайте предвид, че чугунените мивки са тежки, така че съобразявайте шкафовете си с този факт. Лесната им поддръжка и устойчивостта им във времето ги правят подходящи за ползване и на открито. Цената им е сравнително ниска-100-150 лв.

Естествен камък

Източник

Направата на мивки от естествен камък датира още от Античността. Затова той се възприема като най-класическият материал за тази цел. Мрамор, гранит или травертин са най-популярните видове за изработка на мивки. Те са монолитни и тежки. Трябва да се отбележи, че някои видове камъни са податливи на петна, затова помислете добре как ще предпазите вашата мивка от това. Цените на този тип изработки са най-високи (от 200-300 до над 1000 лв.), но естетическата наслада за окото е несравнима.

Как сами да отпушим канала на мивката

Мед

Източник

Ако търсите нещо по-различно и оригинално, медта е вашият материал. Тези мивки са несравними по чар. Изработката им често е произведение на изкуството. Само не забравяйте да изберете за материал висококачествена мед с минимум 99% чистота, малко количество цинк може да се добави за здравина. Не използвайте тежки химикали при почистване, за да избегнете нежелани реакции с медта, употребявайте единствено сапун и вода. Цените на този вид са високи и по принцип рядко се намират подобни изработки, но пък са много ефектни.

Избрахте ли вече от какъв материал ще бъде вашата мивка? Ако все още се колебаете, свържете се с ВиК майстори за цялостен ремонт и полезни съвети. Можете да разгледате разнообразни оферти и да направите заявка за ремонт на кухня лесно и безплатно!