Автор
Woman.bg

Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит?

От статистиката на Агенцията по вписванията се вижда, че за последното тримесечие на 2014 г. има ръст на изтеглените ипотечни кредити в София и няколко от по-големите градове, което прави въпросът „Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит“ отново актуален и все по-задаван от клиентите.За това информират от CreditPoint в съобщение до медиите у нас.

В тази връзка специалистите от www.creditpoint.bg препоръчват да обърнем внимание на три важни въпроса, преди да пристъпим към тази финансова сделка, която е между най-големите в живота ни:

1. Колко мога да плащам месечно по ипотечния си кредит?

Най-често съотношението, което изискват банките като дълг/доход, е 60%, т.е. не повече от 60% от дохода ви трябва да отива за плащане на кредити. От кредитния консултант съветват вноската ни да е малко по-диференцирана спрямо дохода ни, т.е. ако получаваме до 1000 лв., вноската ни да не надхвърля 40% от дохода ни. В случай, че получаваме между 1000 и 1500 лв., можем да си позволим и до 50% плащания по всички кредити, докато за суми между 1500 и 3000 лв. вноските ни могат да са и до 60% от възнаграждението ни. От кредитния консултант споделят още, че това се прави, за да ни остава достатъчно доход, с който да покриваме останалите разходи на домакинството през месеца.

2. Какъв срок да избера?

Изборът на срок е много важен, защото колкото по-дълъг срок избираме, толкова по-голямо е оскъпяването на кредита, уточнява Тихомир Тошев, Управител на Credit Point. Като пример той посочва изтеглен ипотечен кредит в размер на 60 хил. лв. Ето как би изглеждало връщането му за различни срокове:

Естествено, избирайки срока, той трябва да е максимално кратък съобразно съотношение дълг/доход, който изисква банката или вие сте преценили, че е добро и безрисково за вас.

3. Коя е най-изгодната оферта на пазара?

Това е може би най-важният въпрос. Най-лесно офертите на банките могат да бъдат сравнени по годишния процент на разходите(ГПР). Това е добър показател, но трябва да сме уверени, че всички разходи свързани с кредита са включени при неговото изчисляване, за да е коректно сравнението на офертите – застраховки, лихви и др. съпътстващи такси и комисионни. Един от лесните начини за избор на най-изгодния кредит в момента са професионалните кредитните консултанти, които могат да ви помогнат в тази важна за всяко семейство стъпка, като трябва да знаете, че услугата кредитно консултиране на водещите кредитни консултанти е напълно безплатна за вас.