Автор
Woman.bg

Как да избегнете търговските уловки при пазаруване?

Жените често забравяме всякакви разумни доводи и си купуваме куп ненужни вещи на разпродажби - или пък си взимаме още един пакет бисквити заради една напитка "бонус". В тази статия ще ви разкажем как да избегнете уловките на търговците и излишните харчове.

Пазаруване, шопинг... Тези думи ни звучат сладко, нашепваме си ги наум и си представяме как ще разглеждаме витрините, как ще се въртим пред огледалата в пробните и как ще си купим "точно това, за което отдавна сме мечтали". Ако вашата слабост също е шопингът, предлагаме ви да анализирате рекламните трикове на търговците. Тези уловки работят почти безотказно! Запазете трезвата си преценка при пазаруване и не се поддавайте на провокации!

Уловка №1: Тотална разпродажба

Това словосъчетание може да ви накара да хукнете към магазина и да оберете половината артикули от щандовете, без дори да ги огледате. В главата сякаш прищраква някакво реле и осъзнавате, че не можете да не купите всичко това - то е толкова евтино! Обикновено под влияние на подобен афект си купувате дрехи, които после обличате само веднъж или просто оставяте "на склад" в гардероба си.

Решението: Отидете на пазар с приятелка, която носи предимно скъпи дрехи. Сигурно само тя ще може да ви спре и да отрезви преценката ви с "Ама моля ти се, това е някакъв евтин парцал! Тук има петно! И това като цяло не ти стои добре!".

Уловка №2: Стоките, наредени до касата

Точно до касата обикновено се подреждат различни аксесоари, козметика и други дреболии. Цените винаги са привлекателни. Колкото по-дълго чакате на касата, толкова по-силно става желанието ви да си купите нещо от целия асортимент. Стоите там, колебаете се, ту взимате нещо, ту го оставяте обратно. По правило всичко приключва с "А, взимам го, нали на пазар съм тръгнала!".

Решението: Включете си мозъка. Разберете какво точно виждате край касата и с какво ви привлича то. Обещайте си, че в следващия магазин ще си купите нещо много по-стойностно за същата сума.

Уловка №3: Известна личност има точно това

Край - поп-певица е обула такива кецове, Фарел Уилямс е пуснал 100500 цвята от същия модел, всички звезди са си взели такива - значи "и на мен ми трябват спешно". Безмилостните търговци направо свирят по тънките струни на душата на почитателите на модата!

Решението: Проумейте, че е невъзможно да сте в крачка с абсолютно всички модни тенденции. Прочетете цитати от прочути дизайнери и модни икони относно индивидуалността и стила. Наречете всички "еднообразни подражатели" и си купете дванадесети чифт елегантни обувки!

Стилистите съветват: Как да направим евтините дрехи да изглеждат скъпи?

Уловка №4: Голяма количка/торбичка

Замисляли ли сте се защо до входа на магазините обикновено има големи торби, колички и кошници за покупки? Едва ли някой влиза в магазина с идеята да си смени напълно гардероба. Но щом си вземете подобен "бездънен" резервоар, нямате спирачка - ще го натъпчете догоре, още преди да сте стъпили в пробната. Същата уловка работи отлично и в супермаркетите - отивате за хляб, а се връщате с пълна количка неща.

Решението: Просто не взимайте нито количка, нито торбичка! Дръжте в ръка всичко, което искате да пробвате. Когато товарът стане крайно обременителен за ръцете ви - бързо бягайте в пробната.

Уловка №5: 999

Тези безкрайни деветки постоянно ни объркват! Сигурно всеки се е замислял неведнъж защо цената не е примерно 50 лв. вместо 49.99. Това разбира се е маркетингов ход, който разчита на едно - да възприемаме само първите цифри от етикета с цената. Ако видим там 4 вместо 5, стоката ни се струва по-евтина.

Решението: Бъдете нащрек! Смятайте адекватно и осъзнавайте, че 49.99 е 50, а не 40!

Това май е всичко за днес. По принцип чудесно решение е и да вземете със себе си на пазара адекватен човек, бедна приятелка или стиснат мъж! Но най-добре е да разчитате на себе си. А и за какво ви е стиснат мъж?

От любов към архитектурата и модата!