Скорошно проучване в Бристол откри, че учителите в училище изпитват срам и се притесняват да говорят с децата за секс и вместо да отговорят на даден въпрос, те биха предпочели просто да отбягват темата.

За съжаление същият проблем съществува и в много семейства. Това е така, защото някои родители изпитват неудобство, заради разговорите, които самите те са провеждали с техните родители, когато са били малки. И разбира се, защото сексът не е лесна тема за дискусии с деца, но въпреки това те трябва да знаят някои важни неща по-рано, преди да започнат половия си живот. Смущението при много родители идва от там, че те не намират подходящите думи и изрази, с които да обяснят всичко необходимо на детето си и им е трудно да разберат кой е точният момент, в който трябва да го направят. Често децата започват сами да се интересуват и да търсят информация и отговори от родителите си, ако и при вас се случи същото, оценете го и реагирайте на време, преди то да се обърне към външен човек, защото е много по-добре вие да се погрижите за сексуалната култура на детето си, отколкото някой друг. Ето и няколко полезни съвета как да подходите към темата:

Защо е важно да обсъждаме секса във вкъщи?

Медиите постоянно ни бомбардират с всякакви двузначни сигнали и съобщения и понякога това действа объркващо на децата. Затова задачата на родителите е много отговорна да ги предпазят от пошлостта, която ги облъчва всеки ден и в същото време да ги образоват. Не оставяйте децата ви да се информират от приятелите си и от интернет.

Какъв е точният подход?

Можете просто да подхванете темата, но е много вероятно поводът сам да се появи, или детето ви просто да ви зададе въпрос. В никакъв случай не се притеснявайте и ако изпитате срам, направете всичко възможно да го прикриете, защото този разговор е като всеки друг. Бъдете внимателни и кажете на детето си, че може да ви пита всичко, което го интересува. Водете диалог, разговаряйте с малкия човек като с равен, никога не е твърде рано за този разговор. Не го претупвайте.

В каква възраст е най-добре да говоря с детето си за секс?

Ако детето ви задава въпроси, значи то е готово да получи отговорите. Не е толкова важно на каква възраст е детето ви, а как ще говорите с него. Много родители правят грешката да отбягват темата, защото смятат, че е твърде рано и защото техните родители са го правели. Трябва да разберете, че светът с всеки изминал ден се променя, а децата имат свободен достъп до много повече информация, отколкото вие сте имали, когато сте били малки.

Не е ли по-добре да говорим, когато навлезе в пубертета?

Много зависи от детето, но в повечето случаи децата възприемат по-добре базовата информация, когато са малки. Предполага се, че към 10-11 години те би трябвало вече да знаят какво е сексът и как функционира кръговратът на живота.

Как да подбера речника си?

Не се вманиачавайте и не се вглеждайте толкова в детайлите. Един прост, искрен и точен отговор би бил напълно достатъчен, не захаросвайте истината. Давайте на децата тази информация, която те поискат от вас. Няма нищо смущаващо в думите "пенис“ и "вагина“, използвайте ги спокойно. И когато детето ви зададе въпроса "Откъде идват децата?“ зарежете историята с щъркела и му кажете, че то расте в корема на майката и когато е пораснало достатъчно (след 9 месеца) то излиза на бял свят.

Как да вмъкна частта с контрацепцията?

Децата трябва да са наясно с предпазните средства много преди да започнат да правят секс. Дори е добре да знаят за контрацепцията преди да влязат в тийнейджърска възраст. Момчетата и момичетата трябва да се научат да бъдат отговорни и да се грижат за здравето си от ранна детска възраст.

Трябва ли да споменавам порното?

Не се заблуждавайте, рано или късно децата с или без да искат разбират за порното. В интернет е пълно с неприлични снимки и децата ви могат да попаднат на тях, без дори да усетят. Вашата задача е да ги предпазите, не просто да се надявате, че те няма да се натъкнат на порно материали. Информирайте ги максимално.

Трябва ли да се подготвя, има ли въпрос, на който да не мога да отреагирам веднага?

Децата, особено тези, които са в разгара на пубертета, понякога са много объркани и чувствителни на тема секс. Те може да изпитват смесени чувства и дори да не са съвсем наясно със сексуалната си ориентация. Не ги карайте да се притесняват да ви споделят и не мислете, че те не се интересуват от секс, всеки тийнейджър се интересува. Дори и детето ви да се осмели да ви каже, че има бисексуална или хомосексуална ориентация, не показвайте колко сте шокирани. Водете разговори, бъдете приятел, а не просто родител.