Гретхен Рубин, автор на книга за щастието, разказва как да бъдем правилно психологически настроени и как да умеем навреме да кажем „Никога!“

Представете си, че пред вас стои кутия с бонбони


Ще си позволите ли да изядете известно количество от тях или ще се въздържите?

Стандартният съвет на мнозина хора край вас ще бъде, че можете да си позволите няколко. Така ще се почувствате не толкова ограничени в хранителното меню, когато сте на диета, а също така и няма да се натъпчете с бонбони.

Дълго време вярвах в това твърдение, признава Рубин. Но опитвайки се да се сдържам, изяждайки 3-4 бонбона, в крайна сметка се изкушавах да се натъпча. Нагледен пример: колкото усилия да полагах, след време цялата му воля биваше съкрушена. Изяждах любимия си шоколад – и то по три пъти на ден. И признавайки загубата си, спирах диетата. Но един ден признах друго – че не бива да се поддавам на изкушението. Признах, че ако го направя, отново ще проваля целта си да отслабна. Затова в този ден направих друго – вместо сладолед, изядох порция пилешко месо.

През всичкото това време, през което се опитвах да бъда умерена, всъщност съм се натоварвала с безкрайни дебати: „Да изям ли днес десерт или да го изям ли рано сутринта?“. Но ако си дам обещание никога да не го правя, няма да има нужда постоянно да водя този постоянен диалог – дали, кога и колко.

Още по темата можете да разберете тук