Нещата сякаш са прости – или си щастлив, или не, не можеш да промениш нищо. Но всъщност човек е способен да стане щастлив доброволно-принудително.

Просто трябва да положи малко усилия и да си изгради няколко полезни навика. Huffington Post публикува списък от 21 навика, които има почти всеки щастлив човек. Материалът предизвика сериозен интерес от страна на читателите – за две денонощия е получил над 250 хиляди гласа „харесва ми“ във Фейсбук. Представяме ви нашата адаптация на статията.

Нека бъдем щастливи най-сетне

През 2004 г. Мартин Селигман, бащата на „позитивната психология“, е обозначил три типа „щастлив живот“:

* живот за ваше удоволствие, в който трупате толкова удоволствия, колкото животът може да поеме;
* живот, съставен от грижи, в който намирате щастието си в работата, ролята си на родител, любовта и почивките;
* живот със смисъл, който се състои в „осъзнаване на най-силните ви страни и използването им за нещо по-голямо от самите вас“.

Селингман провеждал проучвания на тема „Какво дава на хората най-голямо удовлетворение“ и бил изненадан от резултатите. Оказало се, че преследването на удоволствията едва ли има отношение към щастието. Целият този хедонизъм е просто „битата сметана и ягодката“ на върха на тортата от удовлетворение, базирана на живота с грижа за другите или живота със смисъл.

Това може би ви звучи като опит да оправдаем фразата „Не живей напразно“. Но щастливите хора имат определени навици, които можете да приемете, за да направите живота си по-добър и по-щастлив.

Навиците на щастливите хора

Четете още: Храни, които ни правят щастливи

Те се заобикалят с щастливи хора

Радостта е заразителна. Изследователите на Framingham Heart Study, занимаващи се с явлението „разпространение на щастието“ над 20 години, са установили, че онези, които са заобиколени от щастливи хора, „най-вероятно ще бъдат щастливи в бъдеще“. Това е добра причина да ограничите контактите си с унили и депресирани личности и да се срещате по-често с жизнерадостни хора.

Те се усмихват

Дори когато не сте весели, помислете за нещо хубаво и се усмихнете на тази мисъл. Това трябва да ви помогне. Но е важно да не се преструвате. Ако се усмихвате, мислейки за нещо лошо в същото време, ще ви стане само по-зле.

Те развиват способността си да се възстановяват

Психолозите смятат, че именно способността да се възстановяваш е антоним на депресията, а не самото щастие. Щастливите хора знаят как да се оправят след тежки сътресения. Това е тяхното своеобразно оръжие срещу неизбежните гадости, които се случват в живота на всеки. Една японска поговорка гласи „Падни седем пъти, стани осем пъти“.

Те се стараят да бъдат щастливи

Да, точно толкова лесно е, колкото просто звучи. Старанието да бъдете щастливи подобрява значително вътрешния емоционален фон.

Те обръщат внимание на хубавите неща

Празнуването на важни достижения, към които сте се стремили дълго и трудно, несъмнено е важно. Но щастливите хора обръщат внимание и на малките си победи. Когато си даваме време да забележим малките хубави неща, получаваме по-голяма емоционална отплата, която ни позволява да се чувстваме по-добре през целия ден.

Четете още: История на женската красота

Те ценят простичките удоволствия

Да хапнеш сладолед на пейката в парка, да почешеш симпатично куче зад ухото, да видиш дъга – щастливите хора ценят тези дреболии, които уж нямат никаква стойност и се появяват от само себе си. Да намирате щастието си в малките неща и да бъдете благодарни за това, което имате, е пряко свързано с чувството за радост.

Те намират време да дават

Въпреки че в денонощието има само 24 часа, позитивните хора посвещават част от времето си на това да правят добро, което задължително ще им се отплати и ще направи живота им по-добър. Доброволческите акции или просто безкористните добри постъпки се отразяват благотворно както на душевното, така и на физическото здраве. Такива хора по-рядко изпадат в депресии. Интересно е, че психолозите ползват понятието „опиянение на помагащия“. Те го сравняват дори с ефекта от наркотици, тъй като добрите дела предизвикват повишено произвеждане на допамин.

Те си позволяват да изгубят представа за времето

Когато сте погълнати от нещо адски сложно, вдъхновяващо и значимо, изпитвате тъй наречения „поток“ върху себе си. Щастливите хора подсъзнателно си търсят занимание, което да изисква от тях определени умения, което да е предизвикателство за тях, да ги мотивира и да им постави ясни цели. Така „потокът“ ги понася, давайки им чувство за успех.

Те предпочитат задълбочените разговори пред повърхностното бъбрене

Няма нищо лошо в това да обмените няколко лековати фрази с някого. Но да седнете да си поговорите сериозно с друг човек е чудесна практика, която ще ви накара да се чувствате по-радостни и по-живи. Това носи повече удовлетворение от празното дрън-дрън. Едно от основните неща, за които най-често съжаляват умиращите хора, е че не са имали смелостта да говорят за чувствата си. Тази сантименталност показва, че си говорим повече за времето и за актуалните вицове, отколкото за нещата, които изпълват сърцата ни.

Те харчат пари за другите

Човек може да си купи щастие с пари. Но само ако ги харчи и за други хора. Да даваш е по-приятно, отколкото да получаваш.

Те умеят да слушат

Когато изслушвате някого, се отваряте за нови знания. А когато говорите, просто блокирате приемането на такива. Освен това слушайки, вие демонстрирате своята увереност в себе си и уважението си към събеседника. Хората не остават равнодушни към това – те започват да изпитват добри чувства към вас, което ви прави малко по-щастливи. Умението да изслушвате другите е навик, който ще ви помогне да заздравите взаимоотношенията си с околните.

Четете още: Шоколадът и влюбването

Те поддържат връзка

Не отнема много време да напишете един СМС, да звъннете на някого или да напишете нещо в социалните мрежи. Но къде по-велико е да пресечете стотици километри, за да се видите със скъп приятел. Всеки един човек има нужда да се чувства свързан с други хора. Затова трябва да поддържате връзка с приятелите си. И то не само онлайн. Социалните мрежи не ни позволяват да докоснем човека, а това е много важно за щастието. Отдавна доказан факт.

Те виждат добрата страна

Оптимизмът се отразява добре на здравето – намаляването на стреса води до по-малко проблеми със сърцето и по-добро понасяне на болката. Ако изберете да търсите умишлено хубавите страни на всичко, което ви се случва, значи сте избрали пътя към здравето и щастието.

Селингман в една от книгите си дава отлична характеристика на понятията „оптимист“ и „песимист“: „Определящата характеристика на песимистите е, че те вярват, че всичко лошо ще продължава дълго, ще разруши всичко, което са постигнали, и то по тяхна вина. Оптимистите, които се сблъскват със същите трудности, мислят позитивно за злополуките си. Те вярват, че пораженията са временни, че вината не е тяхна – те винят обстоятелствата, лошия късмет или други хора. Оптимистите не се притесняват от поражения. Когато са заобиколени от проблеми, те възприемат това като предизвикателство и просто полагат повече усилия и старание“.

Те ценят хубавата музика

Музиката дава сила – понякога дори повече сила от един добър масаж. Изборът на подходяща музика е важен фактор за щастието. Веселите или тъжни песни могат да повлияят на възприятията ни. В едно проучване доброволците били помолени да определят дали хората на поредица снимки са щастливи или тъжни. В повечето случаи отговорът съответствал на настроението на музиката, която участниците в проучването слушали в този момент. А това означава, че трябва по-често да слушате радостна музика.

Те излизат „офлайн“

Технологиите, новините и безкрайният поток информация няма да изчезнат, ако просто се отдалечите за известно време от компютъра, отидете някъде без лаптопа/таблета си или пък си изключите телефона. Дигиталната детоксикация ще позволи на мозъка ви да се презареди и да си почине.

Те се занимават с духовни практики

Изразяването на благодарност, съчувствие или милосърдие е важна част от почти всяка религия. „Големите въпроси“ дават на човешкия живот контекст и значение. През 2009 г. е проведено проучване, което доказва, че децата, които смятали, че имат цел и висше призвание в живота, са били по-щастливи от връстниците си, които живеели просто така. Разбира се не става дума задължително за религии, но и за други духовни практики, малките „свещени ритуали“ в живота – медитация, молитва или просто време за размисъл. Важно е да се правят редовно, но няма значение колко често – ежедневно, веднъж седмично или всеки месец. Духовните практики просто ще ви дадат морална „котва“, която ще ви помогне да подредите живота си, да го направите по-наситен в емоционално отношение и при това да си починете от съвременното забързано ежедневие.

Те правят физически упражнения

Физическите натоварвания водят до отделяне на ендорфин, а ендорфинът прави човека по-щастлив. Тренировките облекчават симптомите на депресия, тревожност и потиснатост, благодарение на химичните реакции в мозъка. Освен това физическите натоварвания ни дават възможност да оценим и да обикнем тялото си, което е много важно за доброто настроение. Интересно е, че дори когато упражненията не водят до отслабване или спортни постижения, практикуващият ги пак се харесва повече.

Четете още: За да сте здрави излезте сред природата

Те ходят на разходка

Природата е истинско гориво за душата. Дори една 20-минутна разходка на чист въздух ще се отрази добре на самочувствието ви. Когато се чувства отпаднал, човек обикновено си взима кафе. Но къде по-добре ще е просто да се поразходи и да се зареди с енергия от природата.

Те се излежават в леглото

Изразът „Да станеш с дупето нагоре“ не е просто измислица. Пробуждането в правилния етап от съня е един от начините да избегнете лошото настроение през деня. Лекарите съветват хората да не стават рязко от леглото при първото звънване на будилника, залавяйки се с активна дейност. Най-добре е човек да се разсъни легнал, уютно завит и облегнат на възглавницата. Можете да обмислите спокойно какво ще облечете днес или какво трябва да си вземете в чантата, докато си лежите, вместо да се щурате трескаво наоколо. И разбира се, задължително е да спите достатъчно часове.

Те се смеят

Сигурно неведнъж сте чували, че смехът е най-доброто лекарство. Смехът провокира отделянето на „добри“ хормони в мозъка, които ни карат да се чувстваме по-щастливи и ни правят по-устойчиви на болка и стрес. Впрочем, добре е да се смеете редовно. Смята се, че мозъкът реагира на редовния смях по същия начин, както тялото реагира на редовните тренировки.

Те крачат с широка стъпка

Това не е метафора. Щастливите хора имат по-свободна походка и крачат по-нашироко. Това активира верижна реакция в мозъка. Колкото по-свободно и несковано вървим, толкова сме по-щастливи, колкото и странно да звучи това. Пробвайте да се поразходите с малки сковани крачки, гледайки в краката си. Чувствате ли се щастливи? Не, разбира се.