В зимните месеци, които ще ни заобикалят още доста време, сме по-склонни към депресивни състояния.

Лошото настроение често е наш спътник, а натрупването му води само до негативизъм и неприятни мисли.

Затова днес решихме да съберем за вас няколко съвета, които ще ви помогнат да останете позитивни, въпреки че навън се стъмва рано, часовете на работното място текат изключително бавно и почти ни липсват забавления на открито.

1. Приемете себе си

Някога замисляли ли сте се дали се приемате, дали сте на „ти” със слабите си страни? Уверяваме ви, че има доста хора, които не си признават недостатъците не само пред другите, но и пред себе си. Хубаво е винаги да си повтаряте фразата, която сме запомнили от Кари Брадшоу „Don't forget to fall in love with yourself first” – „Не забравяйте първо да обичате себе си”.

Хубаво е и да отделите малко време, да вземете лист хартия, да го разделите на две колонки и в едната да напишете силните си страни, а в другата – слабите. Ясно е какво да правите със положителните си качества – те могат да бъдат ваш източник на вдъхновение, от който да черпите позитивизъм, когато силите ви напуснат.

Със силните страни е по-интересно, уверяваме ви. Представете си, че този списък се намира в ръцете на непознат за вас човек, извадете слабите си страни извън контекста и се опитайте да ги погледнете през очите на друг. Замислете се дали това наистина са слабости? Замислете се и дали не можете да ги превърнете в тайни ресурси, за които дори не сте подозирали?

2. Приемете и останалите

Много е важно да бъдете в мир и със заобикалящия ви свят. Когато ви се налага да общувате с някого е много важна предварителната ви настройка. Помислете какво харесвате в събеседника си. Внушете си, че вашият разговор задължително ще протече в топла и приятелска обстановка. Освен, че общуването ще бъде по-приятно, ще спечелите и още нещо от тази положителна настройка – по този начин езикът на тялото ви няма да противоречи на думите ви и посланието, което се опитвате да изпратите със сигурност ще достигне до събеседника ви.

3. Магията на позитивното мислене

Винаги се стремете да мислите позитивно. Много е важно и често да си правите „физзарядка на мозъка” и да проверявате как точно формулирате мислите си. Много е важно как ще подходите към даден проблем или ежедневно задължение. Стремете се да си казвате вместо: „Аз съм длъжна да ...” „Аз искам да ...”

4. Не забравяйте за външния си вид

Облеклото, прическата и гримът са важна част от ежедневието на доста жени. В случая обаче не говорим за модни тенденции и естетически критерии, а за душевен комфорт. Обличайте се така, че да се чувствате максимално удобно, уверено и комфортно. Това със сигурност ще повиши жизнения ви тонус и няма да остане незабелязано от останалите.

5. Започнете промяната от себе си

От изключителна важност е да премахнете от речника си фразата „Искам да променя това в него/нея”. Няма как да промените отношението на някого, ако не започнете от себе си. Номерът тук е да промените своята вътрешна настройка, така без да си дадете сметка хората около вас ще започнат също да се променят. Сигурни сме, че този експеримент ще ви допадне много.

6. Оптимист или песимист?

От километри си личи кой е оптимист и кой песимист, особено ако сте страничен наблюдател на разговор между представители на двете групи. От какво зависи степента на оптимизъм и негативизъм, която носим в себе си? От предразположеността ни към едното или другото, от наследството, което носим от родителите си и от актуалните обстоятелства, в които живеем. Анализирайте коя от тези три точки куца в живота ви и лесно ще разберете какво можете да поправите и как.

7. Внимавайте с оценките!

Инстинктивното разделяне на ситуациите на „опасни” и „безопасни” ни е вродено и сработва за секунди. В ежедневието си имате ли такава потребност? Обикновено отговорът е „не”. Затова вместо да разделяте случващото ви се на „лошо” и „добро”, винаги се стремете да му сложите етикет „интересно”.