Фотографът Скот Часерот е убеден, че концепцията за красота, включително неговата собствена, е нещо строго индивидуално, пише Obekti.bg.

За да докаже това, той създава проекта Original Ideal, който представлява пресечна точка между психологията, неврологията и фотографията.

Първоначално фотографът заснема доброволците по естествен начин. Без грим и излишни украшения, със събрана коса. Впоследствие Скот създава няколко десетки снимки, на които е нанесъл най-различни промени. По формата на лицето, цвета на кожата, размера на очите, формата на устните и т.н.

Накрая ги показва на моделите и записва техните реакции. По този начин фотографът избира онази снимка, на която доброволците реагират най-положително. Именно това е идеалният образ за тях самите.

Скот е убеден, че неговият експеримент се различава коренно от други подобни проекти, в които красотата се възприема като социален стандарт. Фотографът се опитва да покаже, че личностната представа за външността не съвпада с наложените културни стереотипи.