Обичаме кафе заради чудесния му аромат, ободряващия му ефект и философията на консумацията му.

Кафето символизира новия ден, срещата с приятели, почивката от работа. Напитката е на около 700 години и са това време си е спечелила много почитатели.

Съвременното кафе не само ободрява, но и радва окото. Във всяко едно кафене можете да получите чаша лате, а напитката ще е украсена с оригинална рисунка на пяната. Някои майстори са превърнали този тип декориране в изкуство, създавайки истински шедьоври.

Бариста Майк Брич рисува портрети върху лате. Сред „картините“ му могат да се видят изображения на Шекспир, Че Гевара, Джим Морисън, Джак Спароу, Фреди Крюгер и много други реални и измислени персонажи. Имайки предвид особеностите на материала, Майк трябва да сътвори всеки един шедьовър само за три минути – едва ли някой посетител ще поиска да пие изстинало кафе.



Японецът Казуки Ямамото е стигнал още по-далече, превръщайки лате-арта в 3D-изкуство. Вижте сладките котенца, подаващи се от чашата. Направо да ти е жал да ги изпиеш! Сред произведенията на Ямамото обаче се срещат и недотам симпатични персонажи, например извънземни и черепи.



А това са произведенията на един приятел на Ямамото – японеца Кохей Мацуно от Осака. Сред картините му се срещат портрети на Айнщайн и Лейди Гага. Друга тема на творчеството му е възпроизвеждането на известни произведения на изкуството. Например Кохей е нарисувал в чаша кафе сюжет от филма „Вик“.



А ето и още един японски художник – Нату Суджи. Специфична особеност на произведенията му е, че той ползва различни сиропи, за да създава цветни изображения. Майсторът умело рисува известни анимационни герои и персонажи от компютърни игри и комикси.