Главната причина, поради която хората пият кафе, е свързана с невероятните свойства на кофеина.

Кафето, обаче, съдържа стотици други съставки като Хлорогенна киселина, Квинидин, Лигнин и Тригонелин, които значително подобряват инсулиновата чувствителност или нивата на глюкозата.

Четете още: Закусваме кафе и си наваксваме вечер

В допълнение, скорошни изследвания сочат, че всекидневната консумация на кафе води до по-висока концентрация на адипонектин, който отговаря за контрола на инсулина. Отдавна е доказано, че също така намалява възпалителните маркери в тялото и подобрява фукнцията на черния дроб.

През 2012г. "Nutrition Journal" провежда експеримент в продължение на 4 седмици, в който разделя здрави, зрели мъже на 2 групи - едната с кофеиново, а другата с безкофеиново кафе. Всички те пият по 2гр кафе в продължение на месец. Резултатите показват значителни подобрения в нивата на тестостерона при кофеиновата група, за сметка на понижени нива на Естрадиол (Естроген). Това изследване представя кафето в съвсем нова светлина - като агент, стимулиращ здравословен, хормонален баланс. Наистина ни кара да се замислим преди да изберем безкофеиново кафе със следобедната закуска.

Четете още: Как да се събуждате по-енергични