Рядко срещаме по пътя си хора, които са в пълна хармония със себе си. Ако трябва да бъда честна, познавам двама такива, с които животът ми ме срещна по неочакван начин в последната една година.

Тези хора ти се усмихват без усилие, имат желание да ти помогнат във всичко, присъстват в разговора ви живо и енергично, искат да изслушат проблемите ти и имат непоклатима аура. Именно такъв е и удивителният д-р Аман Суд, за когото ще ви разкажа днес. Необикновеният йога гуру притежава магистърска и докторска степен по йога. Преподавал е курсове по йога в Тайланд, Хонг Конг и Русия. Вероятно се чудите какво ли го е накарало да остане в България? Отговорът, разбира се, е любовта. По време на курс по йога той се запознава с българка, която успява да спечели сърцето му и ето, че с негова помощ автентичната Индия се разпростира и по нашите ширини, вече почти три години. Аман не знае български и контактът с него става посредством английски, което прави още по-забавни думичките „айде“ и „да“, които той неминуемо споменава по време на една йога сесия.



Пътят на индиеца до йога заниманията не е най-прекият. Той спортува активно от 5-годишен, бил е в националния отбор по джудо на Индия, докато един ден наранява гърба си по време на състезание. Лекарите веднага му забраняват да тренира повече. В този момент той се обръща към йога гуру. След като успява да излекува наранения си гръб и се убеждава в ефективността на йога, д-р Суд решава да се запознае по-добре с йога практиките, за да може да бъде от полза за повече хора.

В тази статия, с негова помощ, ще се опитам да ви разкажа какво стои отвъд познатата ни йога от фитнес клуба, йога отвъд упражненията, които сте виждали по телевизията или в залата за тренировки. В Западния свят сме свикнали да опростяваме всичко и да следваме най-прекия и лесен път към някаква привидна химера, без да се задълбочаваме. Истината е, че най-автентичните и полезни практики са измислени преди стотици години и до ден днешен нямат нужда от намесата на съвременния човек, за да работят все така добре, стига да им се доверим и да отворим сърцето си, за да ги разберем.

Йога учителят = вашият водач във вътрешния ви свят



От изключителна важност при заниманията с йога е учителят, на когото ще се доверите - той ще бъде вашият водач, на когото ще се осланяте по време на несравнимо пътешествие, в което ще се насладите на различни „забележителности“ като разтоварване от стреса, здраво и красиво изваяно тяло, справяне с различни болежки и болести, както и освобождаване от всякакви мисли и проблеми. Йога има уникалното свойство да извади от вас „града“ и напрежението в рамките на самия град и да ви донесе безценно спокойствие.

Как можете да разберете на кого да се доверите? Това можете да направите на първо място като проверите какво е образованието на съответния учител. “Ако е бил в Индия и е изкарал само 100 часов курс, той няма да има същия опит както учител, който е прекарал 7 години в университета, нали?“ - казва д-р Суд.

"Имате сестра и лекар, ако трябва да се подложите на операция при кого бихте отишли, при лекаря или при сестрата?" - допълва той твърдението си с риторичен въпрос.

Според д-р Суд „докато не напишеш нещо от своя гледна точка, твоята книга не е завършена, ти не си учител по йога, тоест всеки йога учител трябва да даде на учениците си собствения си опит. Ако един йога преподавател се е осведомил за практиките само чрез книгите, то той не е добър учител.“ Интересен е фактът, че всъщност можеш да научиш съвсем различни неща от различни йога учители. Самият д-р Аман Суд признава, че е подбрал практиките, които да усвои от своите учители и които да не преподава. Аман има солидно образование зад гърба си, той е защитил магистърска и докторска степен по йога в университета Патиала, Пенджаб, Индия и е завършил различни курсове за усъвършенстване на уменията си.

Yoga walk – тантрическа тайна за медитация, физическо натоварване и премахване на стреса

Доктурантурата на д-р Аман е на тема „yoga walk” или специален вид йогистко ходене, което той сам е измислил.

Основната цел на този тип ходене е да не мислите за нищо и по този начин да се освободите от стреса и проблемите си. За да постигнете това, трябва да използвате т.нар „тантра тайна“, която се крие във вдишването.

Ето и същността на т. нар. йога ходене: Вълшебството му се крие в съотношението на вдишванията и издишванията, които правите за определен брой крачки и изминатото разстояние. Можете да започнете по следната схема: вдишайте, направете 10 крачки, след това издишайте и отново направете 10 крачки, така в разстояние на един километър. За да следите напредъка си, е добре да си записвате всеки ден данните от вашата йога разходка и след това да направите диаграма. Целта е да намалите броя на вдишванията (съответно и издишванията) за определено разстояние. Например, първият ден можете да изминете 1 км като вдишате 20 пъти, на следващия можете да изминете същото разстояние с 18 вдишвания и т.н.

Този начин на ходене има няколко преимущества: подобрява работата на белите дробове, освен това yoga walk e вид медитация – човек е зает с преброяването на вдишванията и издишванията, с крачките, които прави, и практически не мисли за нищо. Yoga walk е обръщане към вътрешното Аз на човек. „Сигурно знаете кой е най-добрият ви приятел? Това сте самите вие, вие знаете най-добре какво чувствате и от какво се нуждаете, затова и подобен тип преживявания са от изключителна важност за всеки човек.“ - споделя д-р Суд. Овен това yoga walk натоварва тялото много повече от обикновеното ходене „Ако един човек прави yoga walk в продължение на един ден, това ще е равносилно на нормално ходене в продължение на 1 месец“ - твърди йога гуруто. Той допълва, че този тип разходка не трябва да се практикува от хора с високо кръвно налягане, тъй като трябва да бъде пригодена към специфичните нужди на организма им.

Как лекува йогата?

Д-р Аман Суд твърди, че йогата може да лекува множество проблеми, някои от които са нелечими за традиционната медицина. Сред тях са алергиите, артритът, астмата, болки в кръста, запек, диабет, проблеми с очите, гастрит, заболявания на сърцето, безсъние, жълтеница, проблеми с бъбреците, черния дроб, мигрена, наднормено тегло, хормонален дисбаланс, нередовен цикъл при жените, заболявания на кожата, стрес и други.


Тук можете да прочетете по-детайлна информация по темата за лечението с помощта на йога.

Ето и конкретен пример: д-р Аман сподели с мен, че далекогледството и късогледството са лечими изключително лесно. При справянето с тях се започва с пречистване на тялото, пречистване на хипофизата, прочистване на ноздрите със солена вода, упражнения за концентрация и пранаяма (йога дишане). Лечението включва и спазването на специална диета, както и следването на нов начин на живот, зададен от йога гуруто.

Времето, за което подобен проблем може да бъде излекуван, зависи много от самия човек и от това колко сериозен е той със заниманията и варира от един до два месеца.

Какво трябва да знаете, ако решите да се лекувате чрез йога?

Ако имате здравословен проблем и решите да се доверите на йога практиките, за да го разрешите, трябва да имате предвид, че консултацията започва с практически упражнения и задаване на въпроси, важно е да се установи и дали имате високо или ниско кръвно налягане. Всичко това цели да се разбере от какво прочистване имате нужда. Както Аман сподели, обикновено действа забавното правило, че проблемът може да бъде решен с помощта на най-близката до него дупка. Тоест ако имате проблем със стомаха, коя е най-близката дупка до него? Анусът, разбира се.

Както вероятно знаете, според аюрведа тялото ни се състои от пет компонента: Етер, Въздух, Огън, Земя и Вода. Добрият йога учител трябва да установи кое от тях е дебалансирано, за да ви постави добра диагноза. По-нататък по време на лечението всички тези компоненти трябва да бъдат поставени в съвършен баланс, за да бъдете здрави и да се чувствате енергични.

Петте компонента се проявяват в човешкото тяло като три основни принципа, известни като тридоша. От елементите Етер и Въздух в тялото се създава въздушният принцип - вата. В санскритската терминология, този принцип се означава като вата доша. Елементите Огън и Вода се проявяват заедно в човешкото тяло като огнения принцип - питта. Елементите Земя и Вода се проявяват като телесна течност - кафа.

Тези три принципа вата, питта и кафа управляват всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Те действат като основни съставни части и защитни бариери за тялото при нормални физиологични условия. Нарушаването на равновесието между тях предизвиква болестни процеси.

Затова е много важно да знаете и какъв тип е тялото ви, за да можете да спазвате принципите на всяка доша, за които ще ви разкажем в бъдещи статии.

Удивителни резултати с Маха детокс

Маха детокс се извършва със специален вид аюрведична вода, която се пие през устата и излиза през ануса. След като човек изпие водата, трябва да прави определени упражнения, след което отива до тоалетната, това се прави 8 пъти за 1 ден и задължително се прави под надзора на специалист. Нашият съвет е да не опитвате този вид пречистване сами.

Маха детокс може да даде удивителни резултати, например ако човек е 120 кг, може за ден да се раздели с 20 от тях! Това важи за хора, чиито единствен проблем е теглото и нямат хормонални нарушения, защото в такъв случай те няма да позволят намаляване на мазнините в организма. Например, ако човек има високи нива на инсулин, Маха детокс не може да направи кой знае какво за него. Може да намали 2 или 3 килограма, но не и 20.

Най-добрият вариант е тези прочистващи процедури да бъдат започнати с учител, който пряко да наблюдава състоянието ви. Съществуват и различни болести, при които маха детокс не бива да се практикува, затова задължително се консултирайте със специалист, ако решите да се подложите на този вид детоксикация.

Йога съвети за по-добър живот

Тук съм събрала няколко полезни йога съвета от д-р Суд, които са практически приложими в ежедневието ви и ще ви помогнат да се чувствате значително по-енергични, витални и здрави.

От изключителна важност е животът ви да бъде основан на принципи, които да следвате. Нужно е да планирате деня си предварително и да отделяте специално време за тренировки.

“Йога е подходяща за всички хора, ако не си човек, само тогава йога не е подходяща за теб“ - шегува се д-р Аман. Той твърди още, че йога трябва да се практикува ежедневно, защото вашето здраве е вашето изкуство. Ако един артист не тренира ежедневно своето изкуство, то той няма да бъде добър в това, което прави. Същото важи и за йога практиките.

От изключителна важност е режимът ви на спане. За да се чувствате добре трябва да ставате преди изгрев слънце. След ставане трябва да приемате много вода, за да може стомахът ви да се прочисти добре. След прочистването му, с помощта на водата, трябва да оставите тялото да си почине поне за 10-20 минути преди да закусите.

За всички нас е добре сутрин и вечер да хапваме скилидка чесън и три пъти на ден да пием топла вода с куркума.

Ако сутрин ходите до тоалетна с помощта на кафе или цигара, това означава, че храносмилането ви не е добро и трябва да направите достатъчно огън в стомаха си, за да може той да се прочисти добре. Един от способите, с които това се постига е именно приемането на чесън.

Освен това кафето води до пристрастяване, трябва да го приемате като бонбон, веднъж или два пъти годишно, пийте го заради вкуса му, не се превръщайте в негов роб. Кафето намалява водата в тялото, защото я използва, за да може кръвта да се движи по-бързо. Имайте предвид, че именно заради това влиянието му върху вас е временно, след което умората се връща като бумеранг. Всяко действие има свое противодействие, ако например ударите една топка в стената, тя ще се върне обратно към вас, с кафето тялото ви се активизира много бързо и след това се чувствате отпаднали.

Всички знаем колко е важно да приемаме вода. Хубаво е тя да бъде между 3 и 5 литра на ден, в зависимост от нуждите на организма ви. Хората с наднормено тегло, например, трябва да приемат повече течности, за да изчистят бъбреците и черния си дроб.

Храненето също е от изключителна важност, опитайте се да бъдете вегетарианци, защото "от невегетарианската храна няма полза" - както казва д-р Суд. Той е убеден, че безмесната храна ни дава всичко необходимо, за да функционира организмът ни балансирано.

"Легнете си преди слънцето да залезе и се опитайте да медитирате докато заспите" - проповядва философията си д-р Суд.

Вместо заключение

"Йога" е една неизчерпаема тема, която вечно буди нови и нови въпроси. Тя продължава да бъде водещ път за преоткриване на личността, за намаляване и "изтриване на стреса" от харддиска ни и за поддържането на перфектна физическа и духовна форма. Имайте предвид обаче, че йога ще промени и мирогледа ви, а затова трябва първо да бъдете готови психически, второ да сте узрели достатъчно, за да можете да тръгнете по пътя на самоусъвършенстването, вътрешното спокойствие и личната истина. Надявам се с тази статия ние от Woman.bg да сме дали отправни точки за по-нататъшно развитие по темата на много наши читателки. А на тези, за които йога вече е приятел и спътник в живота, ще кажем само, че с нетърпение очакваме да разменим идеи практики и любопитни случки.

Ако пък искате директно да се потопите в йога от извора, можете да го направите като се включите в курса на д-р Аман Суд, който ще се проведе от 10 до 25 октомври в Ришикеш, Индия. Повече за него можете да разберете тук