Автор
Кристина Кирова

Извънземни ли построиха този подземен град в Турция?

Една от най-големите тайни на Турция се крие в сърцето на гр. Деренкую между модерни и луксозни къщи и сгради. Става дума за един от най-големите подземни градове в света, откривани някога от археолозите. Разположен е в Кападокия в централната част на югоизточната ни съседка.

Древният град е построен през VII век, най-вече за да служи като укритие за населението в случай на война. Според изчисления на учените в него е имало възможност да живеят около 20 000 души. Градът е изграден във вътрешността на хълм на дълбочина 60 метра. В него са построени помещения с най-различни цели, свързани с бита на населението - от винарни до параклиси. Строителството му е изключително до такава степен, че не липсват теории, според които той е създаден от извънземни.

Подземният град е бил напълно завършен през византийската епоха, като по това време служел основно за отбрана по време на арабо-византийските войни. Той бил свързан с други подземни градове от региона чрез тунели, дълги десетки километри. По-късно през XIV в. древният град бил обитаван от християни, които се укривали от монголските нашественици. След като регионът преминал под османско владичество, подземният град бил използван за защита от новите владетели.


Тайният град бил открит случайно през 1963 г. от мъж, който искал да разшири къщата си. Тя била издълбана в скалите и той попаднал в едно от помещенията, които били създадени преди стотици години. Той е почуда открил, че пещерните жилища имат всичко, което е необходимо за бита на хората. Освен това в подземния град няма срутвания, което говори за изключително устойчиво и напреднало за времето си строителство.
Градът е отворен за посетители от 1969 г., като само половината от помещенията са достъпни за туристи.