Има сънища, които са приятни и други, които (десет часа след ставане) ангажират съзнанието ни с множество въпроси. След като, през нощта, сме сънували как съгрешаваме, изневеряваме и/или предаваме своя партньор в живота, се чувстваме смутени, объркани... засрамени. Да, но какви са реалните значения на тези сънища? Имат ли значение! Достоверност?

Сънищата съответстват ли на реалността?

Отговорът е категорично "не". Този вид сънища са резултат от минали преживявания - средно от изминалите седем дни. Разбира се, специалистите споделят, че те могат и да бъдат повлияни от по-далечни спомени от детството, юношеството и не само. Често действието в съня отразя личните ни намерения спрямо актуална ситуация в реалността.

В сънищата си правим изборите, които никога не бихме направили в живота.

Еротичните сънища разкриват ли тайни за сексуалността?

Има, но не в същия смисъл, за който си мислим. От край време знаем, чували сме, че по време на т.нар. парадоксален сън (дълбок сън) жените, както и мъжете са в спяща възбуда. Това е причината, в дадени случай, усещането да се пренася и в съня. Затова сънуваме как правим секс със своя и/или друг партньор. Възможно е да в съня да сме и с предстатавител на нашия пол, което не означава, че сме хомосексуалисти.

Истината е, че този вид нереалност е отражение на личните ни притеснения в реалния живот. Често породени от стрес и претоварване, те са израз на вътрешната ни нагласа.

А какво означава, когато партньорът ни изневерява?

Когато ние съгрешаваме насън означава, че в живота сме готови за промяна. Ако партньорът ни изневерява, смисълът на съня е, че предстои трудна за преодоляване ситуация, с която ще трябва да преодолеете. Тя е нито "положителна", нито "отрицателна" - приемете я като естествен ход в живота ви.