Автор
Роси Кацарова

Изнасилването е новата мода във фейсбук!

Поредната новина, която ни убеди, че личностната деградация е чумата на новото време, е вестта за груповото изнасилване на 15-годишно момиче, предавано на живо във фейсбук.

Ужасяващата случка се разиграва в Чикаго, САЩ, преди броени дни, а извършителите са петима или шестима мъже, които документират издевателството си и го пускат в социалната мрежа чрез услугата за живи излъчвания "Live". В един момент зверството, излъчвано пряко, е наблюдавано от 40 души, като нито един от тях не докладва за видяното.

Властите научават за инцидента от майката на жертвата, която спира началника на полицията в града пред районно управление и му показва кадри от клипа.

Властите не разкриват много за случая - само, че жертвата на престъплението е била в неизвестност един ден, но вече е при близките си. Знае се и че към момента са разпитани няколко души, но арести все още няма.

Случаят не е прецедент

Социалната мрежа на Марк Зукенберг предлага опцията за живи излъчвания от близо година. От услугата се възползват както обикновени онлайн потребители, така и медии и политици. За жалост обаче тя постави началото и на нова тенденция – заснемането на брутални сцени на насилие, засега предимно в САЩ.

Наскоро тийнейджърка се самоуби пред очите на приемната си майка след 3-часов лайф във фейсбук. Документирани са и още три случая на самоубийство, излъчвано на живо в социалната мрежа, през последните няколко месеца.

Не липсва и насилието спрямо други хора, предавано пряко. Отново в Чикаго, този януари, тийнейджъри излъчиха на живо побой над човек с психически проблеми. Тийнейджърка от Охайо пък лайфстриймна сексуалното си посегателство върху своя приятелка.

Кой е виновен за случващото?

Ставаме все по-елементарни, а агресията се превръща в единствения ни познат механизъм за справяне със заобикалящата ни реалност. Според мнозина чувството за безнаказаност вдъхва увереност за „изява“ на тези индивиди, но това, което ги подтиква към зверства, сме самите ние. Да, точно така, зажаднялата за зрелища публика, която не може да отдели поглед от поредното глуповато риалити по телевизията или смартфона си, е тази, която поощрява извършването на подобни нечовешки актове.

Всички онези, които снимат с телефоните си трагедии като пожара във влака София-Кардам, вместо да помагат на пътниците, които наблюдават как пребиват някой на улицата, вместо да се обадят в полицията, просто обръщат поглед на другата страна, всички онези 40 човека, които са гледали на живо изнасилването на 15-годишното момиче, но не са сметнали за необходимо да звъннат на 911, са с не по-малко изгнили души от извършителите на самото престъпление и не по-малко от тях заслужават да бъдат изправени пред съда.