Ако проверите какво има в шампоана, който ползвате, но знаете характеристиките на съставките, ще се почувствате така, сякаш изливате върху себе си отрови.

В често употребяван шампоан на известна марка могат да се видят следните съставки: Water, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Cocamide MEA, Glycol Distearate, Dimethicone, Fragrance, Panthenol, Panthenyl Ethyl Ether, Cetyl Alcohol, Polyquaternium-10, Sodium Citrate, Sodium Benzoate, Ammonium Xylenesulfonate, Disodium EDTA, PEG-7M, Citric Acid, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone. Почти всички съставки са химически и могат да имат отрицателно въздействие върху тялото.

Натуралната техника на измиване на косата с оцет и сода може да премахне сухотата на скалпа и да възвърне еластичността на косите ви. Много хора се притесняват, че така косата им ще е твърде мазна и няма да премахнат замърсяването по нея, но това не е проблем, тъй като косите се почистват, без да се премахва напълно мазнината, която поддържа лъскавината им.

Не очаквайте измиването на косите да е като с шампоан. Тъй като в сместа няма пенещи вещества, тя не прави пяна. Содата почиства кожата и поема мазнината, но трябва да я втриете добре и да я отмиете с много вода.

Как да изготвите сместа за измиване на косата

Смесете в съд 1 супена лъжичка сода за хляб и 1 чаша вода. Разбъркайте добре и нанесете върху косата. Масажирайте с пръстите си няколко минутки и изплакнете добре с топла вода.

За да третирате измитите коси, вместо маска или балсам, можете да употребявате 1 супена лъжичка ябълков оцет, който е разтворен в 1 чаша топла вода. Нанесете и измийте косата добре, като миризмата от нея изчезва бързо, след като косата изсъхне.

След измиване на косата тя вероятно ще ви се стори различна, в сравнение с обикновено. Изчакайте косата да изсъхне напълно, за да прецените дали сте доволни от нейното състояние.

Изгледайте това полезно клипче:

Източник: Аптека Оптима