Двайсет и четирима са финалистите в студентския конкурс за фотографии и аудио-визуални продукти “Ти си вода”, организиран от международна фондация We Are Water съвместно с Нов български университет и Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”. Техните творби бяха избрани от петчленно жури сред повече от 8оо конкурсни работи.

Студентският конкурс за фотографии и аудио-визуални продукти на тема „Ти си вода” бе обявен в началото на годината. Право на участие имаха студенти от всички учебни заведения в България, независимо от изучаваната специалност, тяхната възраст и националност. Темата на конкурса е пряко свързана с целите и дейността на фондация We Are Water и допуска авторска интерпретация на всичко, свързано с водата чрез фотографии или аудио-визуални форми. Творбите се оценяваха в три раздела: Единични фотографии, Серии фотографии и Аудио-визуални продукти.

Заключителният етап на конкурса е изложба на финалистите, посветена на Световния ден на водата 2014 г. На откриването на изложбата ще бъдат обявени и имената на тримата победители. Те ще получат и комплекти смесители Roca, които пестят вода. Събитието ще се състои на 20 март 2014 г., от 18.30 ч. в изложбен център Експо Баня София (изложбена зала Roca) на бул. Мария Луиза 16. Гостите ще чуят и изпълнения на студенти от специалност Поп и джаз към НБУ.

По повод конкурса „Ти си вода”, Веселин Симов, представител на международна фондация We Are Water и член на журито споделя: «Благодарим изключително много на нашите партньори в организацията на този конкурс – преподавателите в НБУ, ас.Силвия Иванова и ас. д-р Кристиян Постаджиян, както и на Надежда Павлова, член на Управителния съвет на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”. Благодарение на тяхната активна работа стана възможно да реализираме тази чудесна изложба и да превърнем събитието в истински празник, посветен на Световния ден на водата”.

Световният ден на водата се провежда на 22 март всяка година. Гласуван е от Общото събрание на Организацията на обединените нации през 1992 г. На този ден, в световен мащаб, се провеждат множество събития посветени на водата. Всяка година ООН Вода избира конкретна тема на деня, свързана с водата. Тази година темата е Вода и енергия.

Имената на авторите в изложбата, посветена на Световния ден на водата 2014, финалисти в конкурса за фотографии и аудио-визуални продукти “Ти си вода” са: Кристина Кънчева, Камелия Чавдарова, Александра Попова, Валентин Ваклинов, Лора Бисеринкова, Христо Христов, Катя Матеева, Весела Субашка, Емануела Ефремова,

Мария Жекова, Димитър Бончев, Елена Йорданова, Стефан Сучев, Стиляна Паунова, Вергиния Янчева, Вероника Боцова, Виктория Цветанова, Златена Георгиева, Мая Петрова, Ива Кръстева, Магдалина Бозукова, София Милева, Маргарита Пенева и Евтим Янков.
Изложбата ще продължи до 3 април 2014 г. Вход свободен.

Българските автори имат възможност да се включат и в международния конкурс за късометражно кино We Art Water Film Festival, посветен на водата и организиран от фондация We Are Water. Срокът за участие в него е 31 март 2014 г., а наградният фонд включва 5000 евро, разпределени в различните категории и материални награди. Информация за We Art Water Film Festival е публикувана в интернет на адрес www.wearewater.org .