Автор
Woman.bg

Изложба “Снимка на годината - България 2013”

В това издание на националния фотоконкурс "Снимка на годината – България 2013", организиран от Canon Bulgaria, участваха 249 автора с 2425 единични творби.

Жури в състав Иво Хаджимишев (председател), Максим Минчев, Георги Лозанов, Борис Данаилов, Иван Кюранов и Петър Абаджиев подбра близо 65 единични творби и 22 есета, които ще бъдат подредени и изложени в Националната художествена галерия от 20 март до 6 април 2014г.

Журито номинира за награда в раздел “Художествена фотография” творби на Виктор Троянов, Юлиан Анадолийски и Величка Атанасова, в раздел “Фото есе” – на Георги Станчев, Цветомир Димов и Валентина Петрова; и в раздел „Репортажна фотография” творби на Стоян Ненов, Денис Бучел и Николай Стойков.

Наградите ще бъдат обявени по време на официалното откриване на изложбата на конкурса в Национална художествена галерия – София, пл. “Ал. Батенберг” № 1, на 20 март 2014г. от 18:30 часа.

Художествена фотография – Номинации:

„Посока - Стената на паркинг. Насам-натам - Пешеходна пътека. Насаме - Паркинг на няколко етажа”, автор: Величка Атанасова

„Игра в калта. Калта има лечебни свойства, полезна е за тялото и душата.”, автор: Виктор Троянов

„Поглед", автор: Юлиан Анадолийски

Репортажна фотография – Номинации:

„Жена, участник в протест, гледа своя телефон на площад Таксим”, автор: Стоян Ненов

„Годишен отчет на Президента на Р.България”, автор: Денис Бучел

"Празнична литургия" - Млади семинаристи участват на празнична литургия по случай 110 год. от създаването на Софийска Духовна Семинария в София ”, автор: Николай Стойков

Фото есе – Номинации:

„Не-портрет на протестиращ”, автор: Георги Величков Станчев

"Континентална купа" – хокей”, автор: Цветомир Страшимиров Димов

„Бежански лагер”, автор: Валентина Колева Петрова

Победителите ще бъдат обявени на официално откриване на изложбата на конкурса “Снимка на годината - България 2013”, което ще се състои в 18:30 часа на 20 март 2013г. в Националния музей на българското изобразително изкуство (НМБИИ) - пл. "Княз Александър I" №1, София.

НМБИИ и Canon Bulgaria организират националния фотоконкурс „Снимка на годината”, за да стимулират заниманието с фотография като изкуство и да създадат условия за обогатяване на фонда на галерията с творби на съвременната българска фотография.
“Канон България” ЕООД е еднолична собственост на Canon CEE GmbH със седалище Виена, Австрия, и е член на Canon Group, основана и ръководена от Canon Inc., Токио, Япония. Дружеството осъществява пазарната политика на корпорацията в България.