Фондация "Очи на четири лапи" организира благотворителна фотоизложба "Пробуждане", която ще бъде отворена за посетители от 30 март до 8 април в зала "София" на площад "Славейков" 4 в столицата. Снимките на Весела Субашка са от живота на кучетата-водачи - от бебета до обучени професионалисти, проследяват съдби на приемните семейства, треньорите и слепите хора, при които отиват. Фотографиите говорят за връзката между незрящия човек и неговия помощник.

Весела Субашка разказва как е стигнала до идеята за изложбата и за филм, който разказва историите на петима, загубили зрението си по различни начини, и техните служебни кучета, които променят живота им завинаги. Филмът ще се прожектира по време на експозицията



"Всичко започна с поредната идея на група приятели да направим нещо добро в един непознат за нас свят, забулен в тъмнина. Светът на слепите… Хората, които преминават край нас всеки ден, почуквайки с бял бастун по неравните и мръсни улици.

Да облекчи живота на такъв човек и да му помогне да се придвижва лесно може куче-водач. Така, както е в напредналите държави. В България има над 18 хиляди незрящи, които чакат своя шанс да се сдобият с куче-водач, и само едно училище "Очи на четири лапи", което може да им "подари" очи, приятел и независимост.

Училището е създадено като неправителствена организация от незрящата Албена Алексиева и група ентусиасти преди повече от 10 години.

В училището видяхме как се подготвят кученцата да служат на бъдещите си стопани, проследихме различните етапи на обучение и тренировка, разходихме се по калните улици с незрящите и техните кучета-водачи, влязохме в техните офиси и домове. В крайна сметка станахме приятели на всички тези хора и това приятелство роди идеята да отразим всичко в благотворителна фотографска изложба и документален филм, озаглавени "Пробуждане".




"Очи на четири лапи" е пълноправен член на Европейската федерация на училищата за кучета - водачи на слепи, както и на Международната федерация. Членството в тези две организации е гаранция за качеството на обучаваните кучета. Мисията на фондацията е изграждането на балкански център за обучение на служебни кучета за хора с увреждания.



Процесът на отглеждане и обучение на работещи кучета е продължителен и скъп, изисква много труд, любов и отдаденост на работата. Този период обхваща две дълги години. Всяко новородено куче преминава през етапи на изграждане на навици в приемно семейство, обучение и тренировки в училището и подготовка за работа с бъдещия си стопанин.

Цената на едно готово за служба куче, преминало успешно всички изпити, възлиза на повече от 15 000 лева, без да броим средствата, нужни за поддръжка на базата. Всяка година от училището излизат 8 -10 дипломирани кучета, готови да дарят на новите си стопани физическа и емоционална независимост, да бъдат техни очи и верни приятели.

От няколко години държавата отпуска по 50 хиляди лева годишно, които покриват само последния етап на обучение, когато слепият човек се учи да ползва готово за работа куче. За всичко останало - от раждането до дипломирането на бъдещото куче-водач, фондацията разчита на дарения и много доброволен труд.



Средства за подпомагане на каузата ще се набират посредством продажбата на фотографии, пана, картички, ще има и кутия за дарения.

Повече информация за инициативата може да намерите във Facebook страницата й.

Ако искате да помогнете на фондация "Очи на четири лапи", може да дарите средства на следната сметка:

"УНИКРЕДИТ БУЛБАНК", клон "Батенберг"

IBAN: BG86UNCR76301039222548 – левове
IBAN: BG95UNCR76301475658075 – евро
BIC:UNCRBGSF