Според проучването на европейската агенция за набор на персонал “Office Angels” 86 % от хората започват да се отегчават и да скучаят по време на отпуската и не могат да се отпуснат и да си намерят занимание през почивката.

Това изглежда странно, но е масов проблем на съвременните хора и е наречен от западните психолози SOW (Summer Office Withdrawal Syndrome) – “синдрома на излизането в лятна отпуска”.

SOW представлява неспособността на човека да се отдаде на почивка по време на отпуската и да забрави за работата. Вместо да се разсее и да релаксира и въпреки че е в отпуска и не е на работното си място, човекът непрекъснато мисли за свързани с работата проблеми, притеснява се за пропуснати заради отпуската делови срещи и съвещания, тревожи се, че нелоялните колеги могат да се възползват от отсъствието му и че кариеристите в офиса могат да започнат да плетат интриги.

Ако в ежедневния си живот човек няма никакво свободно време, той свиква с това и постепенно даже преуспява в службата, намирайки се в състояние на постоянна активност и без да губи нито една секунда от времето си.

За да изпитате удоволствие от отпуската си и да не се тревожите за нищо, предлагаме ви следните съвети:

Съставете си списък на въпросите и проблемите, които могат да възникнат на работното място, докато ви няма и обсъдете с колегите и шефовете кой е най-подходящият човек да ви замести по време на отпуската. Добавете в списъка имената и телефонните номера на хората, които биха могли да разрешат евентуалните възникнали проблеми (и в никакъв случай не оставяйте личния си телефонен номер!). Оставете всички задачи, които не са спешни, за по-нататък – след отпуската.

Перспективата да намерите след отпуската пощата си затрупана с e-mail-и хич не е розова. Това ще ви създаде още повече стрес и допълнителна работа. Така че предупредете всички, че излизате в отпуска и уточнете датата, на която се връщате на работа. Настройте в акаунтите си автоматичен отговор на получените съобщения, в който да се съобщава фактът, че сте в отпуска, датата на връщането ви и контактните данни на хората, които ще изпълняват вашите задължения по време на отсъствието ви.

По възможност не оставяйте номера на мобилния си телефон на колегите си и не взимайте със себе си работни документи или лаптоп. Това ще ви попречи да постигнете основната цел на почивката – да се отпуснете.

Кажете си, че сте си заслужили тази отпуска и че смятате да забравите за работата. Колкото по-надалеч заминете, толкова по-добре – така ще можете да погледнете живота си отстрани, да се запознаете с нови хора, да видите нови градове и страни. Ще бъдете по-креативни и ефективни в работата си, ако си “заредите батериите” с нови впечатления.

И един последен съвет – не се преуморявайте по време на отпуската, опитвайки се да участвате във всичко възможно още първия ден и не се напивайте до безсъзнание още първата вечер. Няма нищо лошо в това да му отпуснете малко края, но го направете постепенно. Ако в ежедневието си сте под постоянно напрежение и много работите, хубаво е на почивка да се отдадете на безделие – да се къпете в морето и да пиете бавно прохладни напитки. Погрижете се само лаптопът ви да си остане вкъщи – той изобщо не ви е нужен по време на отпуска!