Довечера ще се състои полуфиналната битка между Аржентина и Холандия в рамките на Световното първенство по футбол.

Ние решихме да погледнем на Мондиала от една малко по-различна страна и днес ще ви разкажем малко повече за кулинарните особености на големия претендент за титлата - Холандия.

Ако и вие обожавате интернационалната кухня сега имате възможността да се включите в Световното ни кулинарно първенство.

Най-големите любителки на кулинарията сред вас ще изкушим с новия Philips Multicooker! Можете да си спечелите още ваучери за пазаруване във верига магазини "Пикадили", вина от Винпром Свищов, секове бира "Ариана" и много други. Вкусно, футболно, с бразилски привкус, страхотно, нали?

Четете още: Интересни факти за Бразилия

При пътуване в чужбина важен аспект на туристическата програма за мнозина е дегустацията на традиционните ястия.

Световните вериги за бързо хранене ги има във всички цивилизовани страни, но на всеки му се иска да опита нещо ново и интересно. Днес ще ви разкажем за кухнята на една от най-старите европейски държави – Холандия.

Особеностите на местната кулинария се дължат най-вече на географското положение на страната. Климатът тук едва ли може да се нарече благоприятен за отглеждане на разнообразни зеленчуци и плодове. Освен това в тази държава, чиито брегове излизат на Северно море, хората от векове се занимават с риболов. Холандската кухня е добре засищаща, със северни нотки и дух на морски пътешествия.

Предястия и мезета



Моряците, прекарвали по-голямата част от живота си на корабите сред суровите северни бури, свикнали да се хранят със засищащи и мазни ястия. Точно това е причината холандската херинга да се прочуе по цял свят. Местните кулинари знаят стотици рецепти за приготвяне на херинга.

Най-лесният начин да опитате холандска херинга е да намерите в някой от тукашните градове закусвалня, украсена с национални цветове. Там на малка картонена чиния ще ви сервират традиционното ястие харинг – леко запържено филе от херинга с лук и кисели краставички. Можете да го ядете с ръце като самите холандци или да ползвате своеобразни щипки, направени от две клечки за зъби. Не се страхувайте да си изцапате ръцете – с ястието непременно ще получите и мокри кърпички.

Основни ястия



Друго прочуто холандско ястие е ристафел. Под това общо наименование се крият всевъзможни подобни на пилафа ястия от ориз, месо и зеленчуци. Всяка холандска домакиня прави ристафел по собствена рецепта, знае някакви тайни и разбира се смята, че нейната рецепта е най-добрата. Колкото и пъти да си поръчате ристафел в Холандия, всеки път ще опитвате нещо ново.

Ако сложите ристафел в глинено гювече и махнете ориза, ще получите друго традиционно холандско ястие – хутспот. Задължителна съставка на хутспота е телешкото. Ако пък приготвите гювечето без месо, зеленчуковото пюре ще се казва щамппот. Това пюре е втората по популярност гарнитура в Холандия след картофите. Топлият щамппот с кръгли кюфтенца е още едно уникално ястие, което можете да опитате в Холандия.

Незабравимо впечатление ще ви направят и изпържените във фритюрник топчета брууджес, които могат да бъдат с различен състав. Можете да поръчате най-обикновен брууджес от сирене или да опитате топчета от месо от раци (впрочем цената им ще е същата). Всеки ще си намери рецепта точно по негов вкус, ако отдели достатъчно време за това. Възможно е да прекарате месеци в Холандия, търсейки любимите си брууджес, тъй като те са безброй видове. Също толкова време ще ви трябва, за да се насладите на холандските сирена, тъй като страната е един от най-мащабните производители на сирена в Европа.

Напитки



В Холандия обикновено всички тежки ястия се консумират в комплект с местна бира. Някои холандски марки отдавна вече са станали популярни в цял свят. Кой не е чувал например за Heineken? Втората по популярност бира в страната е Amstel. Тук можете да пиете бира по всяко време, без да се притеснявате, че някой ще ви изгледа презрително. Все пак сте в Холандия, където преди всичко се цени свободният избор на човека.

Вечер можете да пробвате по-силни напитки, например изключително популярния в традиционната холандска кухня „Женевер“, който представлява местен вид джин. Според познавачите трябва да се пие охладен и неразреден, можете обаче при желание да го разредите с вермут или кола. Има два вида женевер - „oud” (т.е. „стар“) с приятен мек вкус и „jong” (т.е. „млад“) с по-остър горчив вкус.

Онези, които предпочитат безалкохолни напитки, ще бъдат приятно изненадани от огромния избор чай и кафе в Холандия. Кафето тук се пие сутрин между 10 и 11 часа и вечер между 7 и 8 часа. В заведенията кафето винаги се сервира с малко шоколадче или бисквитка. Холандците наричат кафето с мляко „неправилно“, но това не го прави по-малко популярно. Друга приятна местна напитка е горещият шоколад с мляко и анасон – необичайният й вкус вече си е спечелил почитатели по цял свят.

Холандската кухня е идеален вариант за онези, които не броят стриктно калориите и обичат да си хапнат добре. При това можете да бъдете сигурни, че всички съставки ще ви бъдат добре познати и няма да ви поднесат екзотични изненади. При това рецептите и начините на приготвяне на ястията често са необичайни и интересни, благодарение на което ще останете впечатлени от холандската кухня.