След лятната отпуска повече от всякога усещаме недостига на пари. А толкова ни е омръзнало да оптимизираме разходите си и да се подлагаме на лишения! Разбира се първият и единствен начин да спестите от храна е да започнете да си готвите сами. Забравете ресторантите и заведенията за бързо хранене!

Представяме ви шест прости и евтини ястия, които всеки начинаещ кулинар ще успее да приготви и които ще можете да поднесете с гордост както на близките си, така и на гостите си.

Паста с риба от консерва

Макаронените изделия и спагетите са евтин и засищащ продукт. В България обаче се възприемат по-скоро като гарнитура, отколкото като самостоятелно ястие. Наречете своите макарони "паста", обявете хапването за "вечеря в италиански стил" и никой няма да посмее копче да ви каже. За да не харчите излишни пари за скъпи продукти като песто или бекон, харесайте си проста рецепта с достъпни съставки, например паста с риба тон Spaghetti al tonno.

Освен макарони или спагети за тази рецепта ще ви трябва една консерва риба тон, 1-2 нарязани на ситно домата и лук и чесън на вкус. Можете да поръсите всичко със зелена подправка по ваш избор. Каква вкусотия!

Още по-просто е да приготвите паста със сьомга от консерва, но тя е и по-скъпа и по-трудно се намира. Освен самата консерва сьомга ще ви трябват и сметана и подправки. Задушете сьомгата в сметаната и разбъркайте получения сос в тиган с макароните (най-добре да са къси и цилиндрични). И готово - вече имате Spaghetti al salmone!



Пържени филийки

Бас ловим, че вече сте започнали да забравяте вкуса на тази чудесна закуска. Време е да си го припомните. Купете бял хляб или франзела, разбъркайте яйце с мляко и захар, топнете набързо филийките в сместа и ги запържете на тиган. Тези филийки са не по-малко вкусни от намазаните със сладко или течен шоколад, но пък са няколко пъти по-евтини. Ако след хапването ви останат пържени филийки, не се плашете, че никой няма да ги яде студени. Поръсете ги със сирене и ги запечете набързо във микровълновата - подобна филийка може да стане изискано допълнение към бульон или лучена супа. Това е и чудесно мезе за бира - ако очаквате голяма компания на гости, можете спокойно да забравите за скъпите деликатеси като луканка и печени ядки.



Зеленчукови шницели

Направете си шницели от картофи или тиквички - това евтино и вкусно ястие може да се сервира самостоятелно или като гарнитура. Рецептата е проста - настърган суров зеленчук, малко ситно нарязан лук, чесън, яйце, сол. Разбъркайте всичко, при нужда добавете малко брашно за гъстота и опържете от сместа шницели. Впрочем колкото по-ситно настържете картофа, толкова по-еднородни ще станат шницелите. Само че не прекалявайте - от пюре няма да получите същия ефект. Освен от споменатите картофи и тиквички можете да направите шницели и от батат, моркови или тиква. Ако пък се научите да ги пържите на тефлонов тиган без олио, ще получите диетично ястие. Само че не си правете шницели от цвекло - те могат да имат разхлабващ ефект.

Брускети

Сами знаете колко скъпо ще ви излезе да направите една истинска пица - с всичките му там бекони, гъби, сирена, маслини и т.н. Но има и друг бърз и лесен начин да украсите масата си с класически италиански ордьовър - направете брускети. Те на практика представляват сандвичи със сухар или препечен хляб. Изсушете или запечете филиите, намажете ги със зехтин, натрийте ги с чесън и подредете отгоре нарязан на кубчета домат и стръкче магданоз. Подправете със сол и пипер и готово - имате си евтино, вкусно и стилно мезе. Ако не сте чак толкова закъсали, можете да купите за брускетите евтина шунка или пушени гърди вместо прошуто или пък да изпържите гъби. Брускети могат да се направят дори с печени патладжани, херинга и сирене.



Флан от ябълки и мед

Този лек десерт ще ви струва жълти стотинки, защото има само три съставки - ябълки, мед и яйца. Ябълките трябва предварително да се изпекат. После ги обелете и смесете размекнатата сърцевина с мед и яйце. Разпределете сместа по форми и ги изпечете на фурна. След 30 минути десертът ще е готов. По същата рецепта можете да направите и мек пудинг, за да почерпите възрастните си роднини, ако имат проблеми със зъбите.



Фритата

Тази красива дума всъщност обозначава омлета със сирене и зеленчуци. Основната тайна е след запържването на тиган да запечете за кратко омлета и на фурна. Понякога във фритатата се добавя и месо - може да не е нещо скъпо като хамон или прошуто, а ситно нарязани кренвирши или салам. За да бухне добре омлетът, зеленчуците не трябва да пускат много вода и сок. Нарязаните домати трябва да се подсушат на салфетка, а патладжаните да се оставят за известно време на въздух след нарязване. В тигана първо залейте разбитите яйца, после изсипете плънката. Когато омлетът вече е стегнал отдолу, поръсете отгоре с настърган кашкавал или сирене. Остава да опечете фритатата до хубава златиста коричка и да я сервирате!