Картаген

Намиращ се в днешен Тунис, Картаген е основан от финикийски заселници, а по-късно се превръща във важен средиземноморски център, съперничещ си със Сиракуза и Рим. Градът бил разрушен от римляните през 146 г. пр. Хр. Населението било поробено, а самият Картаген опожарен. По-късно римляните възстановяват Картаген, който се превръща в един от най-големите и важни градове на Империята. Той остава важен град до неговото повторно разрушаване през 698 г., по време на мюсюлмански нашествия.

Мохе́нджо-Да́ро

Мохе́нджо-Да́ро, който се намира в днешен Пакистан, е древен град част от Индската цивилизация, възникнал около 2600 г. пр.н.е. Градът е бил сред най-големите и значими градове-центрове на изчезнала цивилизация по долината на река Инд и едно от най-ранните селища в света.

Учените и до днес не знаят каква е причината около 1700 г. пр. Хр. Мохе́нджо-Да́ро да изчезне. Градът е преоткрит чак през 1922 г. от индийски археолози.

Троя

Троя е легендарен град, намиращ се в днешна Турция. Градът добива своята популярност благодарение на епичната поема на Омир "Илиада", според която тук се е състояла Троянската война.

През 1870 германският археолог Хайнрих Шлиман започва разкопки в района. По-късни разкопки показват, че в различните пластове има няколко града, строени един върху друг. Един от най-ранните градове (Троя VII) често се идентифицира с Омировата Троя.

Мемфис

Мемфис е основан около 3 100 г. пр. Хр. Това е легендарният град на Менес – фараонът, който обединява Горен и Долен Египет. Градът е функционирал по-скоро като крепост, откъдето Менес е контролирал сухоземните и водните пътища между Горен Египет и Делтата. Градът е изоставен след мюсюлманските нашествия през 640 г. Останките на Мемфис включват велики храмове и дворци, както и колосалната статуя на Рамзес II.

Вавилон

Вавилон, разположен в днешен Ирак на около 90 км южно от Багдад, е бил от най--важните антични градове, столицата на Вавилония, древната империя на Месопотамия.

Около 1180 г. пр. Хр. градът доста запада, но по-късно, след 9-ти век пр. Хр., като част от Асирийската империя, отново процъфтява. По време на управлението на Навуходоносор, в периода 604-562 г. пр. Хр., градът се превръща в легендарен символ на лукс и разкош. Тогава са построени и невероятните Висящи градини – едно от седемте чудеса на света. Останките на този велик град днес са редица полуразрушени постройки, намиращи се в плодородната равнина между реките Тигър и Ефрат.

Таксила

Древният град Таксила е бил разположен в земите на днешния Северозападен Пакистан. През 518 г. пр. Хр. градът е завладян от персийския цар Дарий Велики. През 326 г. пр. Хр. Таксила попада под властта на Александър Велики.

Управляван от поредица завоеватели, градът се превръща във важен будистки център. Географското разположение на града – кръстопът на три важни търговски маршрута, обуславя неговия просперитет в Древността. Когато обаче потокът от търговци намалял, градът потъва в забвение. През пети век Таксила е разрушен от хуните.

Източник: idi.bg