За да престанем да мислим за лошото, е нужно нещо повече от опита да не мислим. Ето как да се измъкнем от пропастта на негативизма:

Променете езика на тялото

И така, ако сте атакувани от тъжни или лоши емоции, обърнете внимание на тялото си. Погледнете се в огледалото. Какво виждате? Намръщено чело, отпуснати надолу ъгълчета на устните, приведен гръб? Тялото реагира на емоционалното ви състояния. А когато негативните мисли трайно се загнездят у вас, то привиква към тази позиция. Навярно се е случвало да срещнете хора със замръзнала маска на презрение или гняв, която нищо не е в състояние да промени.

Четете още: 7 съвета за по-щастлив работен ден

Всичко това може да действа и по обратен начин - „заключеното” тяло и намръщеното лице да влошават настроението. Следователно, първата крачка за избавление е да смените позата и изражението си. Това наистина помага! Щом усетите да се промъква у вас тъга или яд, изправете гръб, почувствайте къде се трупа напрежение и се отпуснете. Усмихнете се. Само след секунди, ще се почувствате по-добре. Тренирайте този език на тялото, за да го превърнете в полезен навик .

Сменете тона

Страх да те хване чак, когато осъзнаеш, че една малка промяна във формулировката видоизменя коренно тона на фразите или мислите. Толкова често сами си причиняваме мъки от неправилно формулирани нагласи, а е толкова просто да ги коригираме и резултатите да бъдат други.

Например, вместо да се потискаме: „В труден период съм, имам проблеми...”, можем просто да си кажем: „Преживявам период на промяна и търся най-доброто решение.” Виждате ли, изходните данни са същите, просто проблемите са заменени с промени. Е, не е ли така?!