Кукленото представление „Веселите зъбки” помага на малчуганите да преодолеят страха от зъболекар

Усмивки и много еуфория предизвика сред малчуганите от детска градина „Детски свят“ в кв.“Манастирски ливади“ кукленото представление „Веселите зъбки”, в рамките на което, в компанията на доктор Зъбчев и Бобърчо, възпитаниците на детската градина разбраха как да изгонят лошия мистър Зъбобол, но и защо е важно и как най-добре да поддържат устната си хигиена.

Представлението е част от поредица събития, насочени към повишаване познанията на най-малките за важната роля, която заема хигиената за здравето на техните зъбки, с което компанията „Билка” цели още да помогне на мъниците да преодолеят стреса от посещението при стоматолог.

По време на интерактивното куклено шоу, в което с радост участваха всички деца от детска градина „Детски свят“, те научиха, че най-лесният начин да не се появи „лошият Зъбобол” е като редовно го „гонят” с четката за зъби. Показа им го доктор Зъбчев (актьорът Цветомир Иванов), който им повери важна задача, като помоли по-големите да измият зъбките на по-малките си приятели от забавачката.

След като доктор Зъбчев спечели симпатиите на малчуганите, при тях дойде и истински стоматолог, който ги прегледа и определи техния зъбен статус като нито един от мъниците не възрази.

„Все по-малка става възрастовата граница, при която в детските зъбки се откриват кариеси и други заболявания. Обикновено проблемите при малките ни пациенти започват след третата година, но в определени случаи това може да се случи и по-рано (след 1,5 години)“, споделя д-р Мариян Нейчев, в коментар за инициативата и допълва, че грижата за детските зъби започва още с появата на първото млечно зъбче, което се случва обикновено около шестия месец. „Освен грижата за зъбите, трябва да се обърне внимание и на почистването на венците и лигавицата“, съветва още стоматологът.

На следващо място той обръща внимание на факта, че храненето в ранна детска възраст предразполага задържането на хранителни остатъци и подкиселяване на средата, което е предпоставка за развитието на кариеси, но и други заболявания. „При децата хигиената е от особено значение, тъй като процесите се развиват изключително бързо, и в повечето случаи безсимптомно, поради структурата на временните зъби. Така обикновено родителите нямат представа, че детето има проблеми със зъбите.“, обяснява д-р Нейчев. Неговата препоръка е зъбите да се мият по два пъти на ден, с особено внимание към вечерното миене. „Но не само броят на миенето е важен, а и качеството и времето, по което се извършва хигиенната процедура“, подчертава специалистът.

Като опит от професионалната си практика той споделя, че за съжаление, децата се страхуват от лекарските инструменти, зъболекарския стол и машинки, а понякога и от лекарските престилки, което превръща в почти невъзможно идването на малчуганите в кабинетите и извършването на преглед или лечение. „Страхът може да доведе до отказ от стоматологично лечение и търсене на помощ само в случаите, в които има болка. За нас това е най-неблагоприятното време за работа с децата. Неприятните изживявания при зъболекаря в детството може да се привърнат в своеобразна травма, която да остане за цял живот.“, изтъква д-р Мариян Нейчев.

По негово мнение, инициативи като тази на „Билка” трябва да се поощряват, защото са от помощ и за родителите, и за стоматолозите, но имат и реален положителен ефект за преодоляването на стреса при децата, поднасяйки им нужната информация по приемлив за тях начин.