През есента в София ще бъде открит паметник на цар Самуил (997-1014), съобщава за „Дневник" зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

Монументът ще бъде разположен в парково пространство на храм „Св. Георги Победоносец".

След проведен конкурс за облика на монумента, в който участваха 21 проекта, журито е дало най-много гласове за проектната идея на скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Изграждането ще бъде финансирано от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет".

Най-вероятно паметникът ще бъде поставен на 6 октомври, когато се навършват 1000 г. от смъртта на българския владетел. Според Чобанов причината да бъде избран точно цар Самуил е това, че той най-вероятно е родом от София. „Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Затова е редно столицата да има паметник на владетеля", казва зам.-кметът.
Предложението за издигане на паметник на цар Самуил е на Инициативен комитет с председател д-р Милен Врабевски, в който са се включили български общественици, журналисти, представители на академичните среди и националните институции. Те са получили подкрепата на Общината.

Четете още: Алеко и Бай Ганьо ще красят Витошка

Журито на конкурса е с председател д-р Милен Врабевски и членове проф. Греди Асса - представител на НДФ „13 века България", Тодор Чобанов, като представител на Столичната община, арх. Светла Статкова, представител на Съюза на архитектите в България и представителите на Съюза на българските художници - проф. Емил Мирчев, Иван Чолаков и доц. Илия Върбанов.

През 2011 г. Македония издигна петметров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. Той се издига до монумента на Александър Македонски, а при поставянето му Самуил беше обявен от властите за македонски цар.