Общо прието схващане е, че косата може да се мие толкова често, колкото желаете. Обаче, не всички шампоани са подходящи за ежедневна употреба. Когато купувате шампоан, обърнете внимание на рН - той не трябва да надвишава 5.0.

По-високите показатели свидетелстват за наличието на основа, която изсушава косата. При шампоаните за ежедневна употреба трябва да присъстват растителни екстракти от алое, лайка и невен, натурални масла, серамиди и морски водорасли. Дори и да използвате най-добрия шампоан за вашата коса, не забравяйте да нанесете балсам след измиването.

Четете още: Преборете сивата коса със следните храни

Ежедневно измиване на косата едва ли ще ви е необходимо, ако изберете козметика, която е подходяща за мазни коси. Изберете продукти с екстракт от коприва, евкалипт, лимон, кафяви морски водорасли и цинк. По този начин ще предотвратите свръхпроизводство на себум и ще се нормализира водно-липидния баланс. При редовна употреба ще забележите, че косата е станала по-малко мазна и само след месец ще миете косата си не повече от веднъж на всеки три дни. Ако имате тънка и мазна коса, изберете шампоани с пантенол. Косата ви ще стане по-обемна и здрава.

Дамите, които боядисват косата си имат нужда от специален шампоан, който няма да отмие цвета. Това важи особено за жените, които боядисват косите си в ярки нюанси. Насочете се към шампоани с екстракт от хибискус, слънчоглед и комплекс от растителни масла. На пазара има специални продукти за брюнетки, червенокоси и блондинки. Те съдържат много цветни пигменти, които неутрализират пожълтяването и запазват яркия цвят.

Четете още: Меки къдрици без маша!