За някои Иванка Тръмп е архетип на успешната жена, която отглежда три деца, сключва сделки за милиарди и винаги е секси. За други тя е храненица със златна лъжичка и любимото дете на Доналд Тръмп. По-важното обаче е, че 35-годишната блондинка влиза в голямата политика, без да заема (засега) официален пост във Вашингтон. И влиза подготвена.

Добро образование, професионализъм, харизма, стил – дори опонентите на Тръмп признават качествата на най-големия му политически актив – Иванка, която не направи нито един гаф по време на кампанията. Сякаш имунизирана от жълти скандали, тя успя да се утвърди като разумен представител на богата бяла класа в разединена Америка.

Повечето млади жени нямат нейната фамилия и старт в живота. Не са израснали с бодигардове, на които да продават лимонада за забавление. Не могат ей така да започнат работа в строителна корпорация, ако са фотомодели и баща им не е собственик на същата тази корпорация. Или пък безпроблемно да лансират линия за бижута, дрехи и обувки, както е направила Иванка.

Тя надали ще се превърне в ролеви модел за подражание, защото е изключение от правилото. Но пък може да проправи нова пътека там, където жените извън политическата класа рядко имат достъп.

На 20 януари момичето на татко ще се превърне в новата първа дама на САЩ, или поне формално в първа дъщеря.

Твърди се, че Иванка ще си направи офис в „покоите“, отредени за президентшата в западното крило на Белия дом. „Прокси съпруга“, както я определи Vanity Fair. От нея се очаква да омекотява и новия президент, и ударите срещу него, както правеше досега.

Семейството на Иванка се мести във Вашингтон, тъй като съпругът й Джаред Кушнър ще получи високопоставен пост на съветник в администрацията на Тръмп. А Мелания, фактическата първа дама, остава в Ню Йорк до края на учебната година заради 10-годишния й син Барон.

Това недвусмислено говори коя ще е новата стопанка на Белия дом. Иванка Тръмп ще доказва това, което хората от близкото й обръщение знаят – тя е умна, самостоятелна и амбициозна.



И това е добра новина.

Иванка дава заявка, че ще преследва свои каузи, независимо от линията на новия държавен глава. Тя възнамерява да работи в подкрепа на децата и майчинските права. Очаква се да държи на позициите си за равенство на половете – написала е две книги със съвети за кариерата и отглеждането на деца, макар и недобре приети.

Иванка вече демонстрира, че харесва политиката диалога. Вече разговаря с демократа и активист срещу глобалното затопляне Ал Гор, който загуби изборите през 2000-та година от Джордж Буш. Темата за климатичните промени е отричана от много републиканци, сред които и хора от преходния екип на Тръмп. Самият той в миналото е казвал, че това е „измама“.

Анализаторите смятат, че Иванка може да съчетае функциите на съветник, надпартиен активист и домакиня на Белия дом. А това би я превърнало в най-силната първа дама на САЩ.

Тази позиция няма длъжностна характеристика

При управлението на Бил Клинтън Хилари беше съветник, Лора Буш се застъпваше за грамотността на децата, а Мишел Обама – за здравословното хранене. Преди това Джаки Кенеди превърна Белия дом в историческа и естетическа забележителност, а Нанси Рейгън даде принос за борбата с Алцхаймер и изучаването на стволовите клетки.

По-назад в миналото могат да се изредят много президенти без съпруги за част или по време на целия им мандат. Тогава са се намесвали различни роднини. Сред тях е племенницата на 15-я президент Джеймс Бюканън, единствения ерген в списъка, дъщерята на Томас Джеферсън и тази на Джералд Форд.



Дъщеря на баща си, жена на мъжа си и не само

Около Иванка има още един силен мъж. Съпругът й Джаред Кушнър бе определен като „сив кардинал на клана Тръмп“ и „новия Распутин“. Смята се, че Кушнър стои зад разместванията в щаба на Тръмп и раздялата с ключови съветници, както и зад успешната предизборна кампания в социалните мрежи. Заради този мъж Иванка прие юдаизма, което разкрива още една черта от характера й – отдадеността.

Да, вероятно той обича политика повече от недвижимите имоти, но нека не омаловажаваме и постигнатото от Иванка. Тя има политически инстинкт. Обиколи страната с екипа на баща си, въпреки че беше бременна. Привлече част от женския електорат, въпреки сексисткия скандал със записите на Тръмп.

Именно Иванка го представи, когато получи номинацията на Републиканската партия. Стоеше много добре на трибуната през цялото време, за разлика от Мелания Тръмп, която стана за смях с обвиненията, че е копирала реч на Мишел Обама. Не съпругата, а дъщерята е била и ще бъде най-доверения човек на новия американски лидер.

Мишел Обама беше казала, че Белият дом е един много хубав затвор. Пред Иванка Тръмп се откриват всички предпоставки това да не е така.

Woman.bg