Основните съставки, от които се прави, са брашно, мая, сол и чист зехтин. Според района, в който се приготвя, фокачата може да съдържа домати и маслини; маслини, гъби и лук или само сирене.
Преди всичко е редно да се уверим, че разполагаме с всички необходими продукти. А те са...
1 ¾ ч.ч. топла вода
1 ч.л. суха мая
4 ½ ч.ч. брашно
3 с.л. сол
¾ ч.ч. зехтин + зехтин
царевично брашно за поръсване дъното на тигана
2 с.л. пресен розмарин, на едри стръкчета
Следва да пристъпим към направата на тази рецепта made in Italy.
Смесете водата и маята в купата и разбийте с миксер около няколко минути, докато се образува пяна.
Добавете брашното и 1 ч.л. сол. Включете миксера на ниска степен до образуването на гъсто тесто.
Поръсете ½ ч.ч. зехтин във вътрешността на сместа, за да се предотврати разливане. Включете миксера на средна скорост и месете тестото до образуването на гладка и еластична, но малко по-лепкава консистенция. Ако предпочитате, може да го месите и на ръка.
Обърнете върху леко набрашнена работна повърхност и месете в продължение на още 8 минути. Оформете тестото на топка и поставете в голяма намаслена купа. Покрийте и оставете да втаса за 2-3 часа или докато не се удвои размерът му. Върху леко набрашнена работна повърхност оформете тестото на правоъгълна форма с ширина около 25 см и дължина 37-38 см.
Покрийте дъното на тигана с един пласт царевично брашно и прехвърлете върху него тестото. Покрийте и оставете да втаса за още един час, докато тестото леко с надуе. Загрейте фурната до 200 градуса. С пръстите си направете дълбоки трапчинки в тестото с разстояние около 4-5 см една от друга. Поръсете с розмарин, останалите сол и зехтин. Печете в продължение на 35-45 минути до златисто кафяво.
Преди да извадите фокачата от фурната, проверете дали дъното също е златисто кафяво, за да избегнете риска от недостатъчно изпечено тесто. Изчакайте 30 мин преди да сервирате.