В живота на Брус Дженър сякаш е имало всичко, което човек може да иска - професионални успехи, слава, пари, голямо задружно семейство. Но той не се чувствал щастлив.

В продължение на дълги години той пазил строго тайната си и чак на 65 намерил в себе си сили да каже "Аз съм жена!" и да си направи операция за смяна на пола. В началото на юни вместо Брус публиката видя Кейтлин, която по данни на медиите незабавно станала най-прочутата транс-жена в историята.

Красавец-лекоатлет

Брус е роден през 1949 г. в Ню Йорк в обикновено американско семейство. Още от малък обичал да облича роклите на майка си и сестра си и да се разхожда с тях из вкъщи, докато никой не го гледа. Момчето тренирало лека атлетика, а по-късно завършило спортен колеж с диплома по специалност "Физическо възпитание". Първите състезания, в които участвал Брус, били на университетско ниво. Още през 1972 г. обаче той се явил на отборъчен тур по бягане за олимпийските игри.

Младежът финиширал трети в родината си, но на Олимпийските игри в Мюнхен заел едва десето място. През следващите две години Брус ежедневно тренирал по осем часа на ден. Интензивната работа дала резултат - Дженър започнал да заема първи места на всички национални състезания по лека атлетика. През 1976 г. Брус отново участвал в Олимпийските игри, този път в Монреал, където взел златен медал и поставил нов световен рекорд.

Това веднага го превърнало в истински национален герой, а авторитетната информационна агенция Associated Press му присъдила титлата "Атлет на годината". Брус Дженър бил включен в четири зали на славата, включително Олимпийската зала на славата в САЩ. Сигурно си мислите, че този успех трябва да е върховата точка в живота му? Не, тези постижения не направили Брус щастлив. Дженър все така не се чувствал мъж, но единственият човек, с когото можел да сподели тази своя тайна, била жена му Кристи, която му радила две деца.

Повишеното внимание от страна на пресата и на обикновените граждани отчайвало спортиста. Той мечтаел не за златен олимпийски медал, а за операция за смяна на пола. "Чувствах се като лъжкиня. Мислех си "По дяволите, не мога да разкрия това. Имам много повече от 48 часа на стадиона, но не мога да говоря за това". Бях просто отчаяна", споделя по-късно Брус, вече като Кейтлин.

Може би именно желанието да се оттегли от светлината на прожекторите и да си направи операция за смяна на пола накарало Дженър да сложи край на спортната си кариера. Той заявил за това веднага след Олимпиадата, въпреки настойчивите възражения на агента си. В същото време Брус направил и друга важна стъпка - разделил се с Кристи. След това обаче почти веднага се оженил за друга - за актрисата Линда Томпсън.



Първи стъпки към новия живот

След приключване на спортната си кариера Брус изведнъж решил да стане актьор. Кандидатурата му дори била разглеждана за ролите на Джеймс Бонд и Супермен, но Дженър не бил избран на кастинга. Вместо да стане таен агент или супергерой, той участвал в реклами на зърнени закуски.

Но продължил нататък - играл в комедията "Не можеш да спреш музиката", за която бил номиниран за "Златна малинка" като "Най-лош актьор". Самият филм бил признат за най-бездарната филмова творба на годината! Впрочем това не отчаяло Брус и той изиграл още няколко епизодични роли във филми и сериали, например в шоуто "Тя написа убийство".

Паралелно с дерзанията си в киното Дженър правил и първите си стъпки към това да стане жена - започнал да взима хормонални препарати, които спомагали за растеж на гърдите, направил си ринопластика, носел сутиен и чорапогащник. В края на 80-те години обаче изведнъж прекъснал всички процедури от страх за себе си и за децата си.

Впрочем по онова време вече имал достатъчно деца. По-късно станали още повече - през 1991 г. след развода с втората си жена Линда Брус се оженил за Крис - майката на небезизвестната Ким Кардашиян. Крис му родила две дъщери и Брус станал баща на общо шест деца с по две отрочета от всеки брак. Освен това поел ролята на втори баща на четирите деца на Крис от предишни бракове.



"Викайте ми Кейтлин"

През 2007 г. стартира риалити-шоуто "Семейство Кардашиян", посветено на живота на семейство Кардашиян-Дженър. Сериалът стана дотолкова популярен, че героите му добиха световна известност. Докато зрителите наблюдавали с интерес перипетиите от ежедневието им, Крис узнавала все повече за проблема на съпруга си. Децата също се досещали, но бившият спортист не правил опити да премине процедурата по смяна на пола.

В даден момент Брус започнал да помисля за самоубийство. Годините минавали, а той така и не осъществил мечтата си. "Ако лежах на смъртния си одър със своята тайна, без нищо да съм направила, щях да си помисля "Ти изпусна живота си. Никога не се опита да излезеш на чисто със себе си". Разбрах, че бих искала това да стане", споделя в едно интервю Кейтлин след операцията.


През 2014 г. Брус и Крис се развели, а през 2015 г. Дженър най-сетне се решил да си смени оперативно пола. Впрочем той засега не си е правил вагинопластика и се е ограничил само с операция на лицето. Тя продължила 10 часа, след което Брус започнал да се съмнява дали е взел правилното решение. С времето обаче тези мисли го напуснали и той се уверил, че тази стъпка е била необходима.

Пред публиката се представила нова личност - Кейтлин Дженър. И тя престанала да се срамува от себе си. Първата публична поява на Кейтлин предизвикала истински фурор - в началото на юни снимката на "новата" Дженър, заснета от известната фотографка Аин Лейбовиц, украси корицата на Vanity Fair.

Сензационният брой на списанието съдържал и дълго интервю с Брус-Кейтлин, озаглавено "Викайте ми Кейтлин". Интересно е, че според статистиката на Twitter 65-годишната Дженър е надминала по популярност дори президента на САЩ Барак Обама - за 4 часа и 3 минути акаунтът й събрал милион абонати! Страницата на президента постигнала същия резултат за 57 минути повече време.


Трябва да се отбележи, че Крис Дженър подкрепила бившия си съпруг в решението му и го защитавала от твърде любопитните журналисти. Многобройните деца на Дженър обаче възприели с резерви идеите му, макар че се успокоили след операцията. "Много се надявам Кейтлин да бъде бъде по-добър човек от Брус", заявява синът на Дженър от първия му брак.