Историята на компанията, спасила живота на над 1 милион души (Видео)

Volvo е шведска автомобилна компания, основана в началото на миналия век, която още от самото си начало се стреми към едно: "Колите са карат от хора. Затова нашата цел е и винаги ще бъде сигурността". Това е мотото, зададено още от основателите Густав Ларсон и Асар Габриелсон. Днес, 88 години по-късно, Volvo продължават да се движат в същата посока: "Работим това за през 2020 година да няма нито един загинал или сериозно пострадал в ново Volvo".

Историята започва през август 1924 година, когато двама приятели се срещат в ресторант в Стокхолм и решават, че е време някой да направи нов вид кола - такава, която да издържа на шведските пътища и суровите климатичните условия. Три години по-късно тяхното първо творение слиза от поточната линия и тръгва по шведските улици. Казва се Volvo и продължава да се движи и до днес.

Малко са хората на планетата, спасили повече човешки животи от Нилс Болин. Не сте го чували? Той е човекът, изобретил три-точковия колан, който си слагате всеки ден в колата. Още тогава Volvo се отказват от патентните си права и сега коланът за сигурност е задължителен във всеки автомобил, независимо от марката. През 1959 година инженерът на Volvo дава на света най-ефективната защита при инцидент и тя продължава да предпазва шофьора и пътниците до ден днешен.

Какво още Volvo дава на света, вижте във видеото.

"Малка черна...кола" вече можете да намерите и във facebook.