Представяме ви подробната биография на една от най-известните тенисистки в света – Маша Шарапова и половинка на любимеца ни Григор Димитров.

Холивудските истории са някак сладникави – същински сапунен сериал. Да станеш най-богатата спортистка на 20 години – може. Но при това да изглеждаш като фотомодел, да имаш невероятни родители и всичките ти гаджета да са едно от друго по-хубави? Е не, така не може! Мария Шарапова определено има с какво да се похвали!

Детство



„Ако не беше Чернобил, нищо от това нямаше да се случи. Най-вероятно нямаше да играя и тенис. Но трябва да благодаря на родителите си – те не се страхуваха да използват шансовете, които им даваше съдбата. Винаги са били много смели хора и аз подсъзнателно се учих от примера им“.

Родители като на Шарапова наистина трудно се срещат. Тенисистката не би имала никакъв шанс, дори и при целия си талант, да стане това, което е в момента, ако майка й и баща й не бяха правили ежедневно жертви за нея. Юрий и Елена Шарапови се оженили в Гомел, недалеч от Чернобил, който се прославил печално из цял свят година преди раждането на Мария. Когато през 1986 г. родителите на тенисистката разбрали, че скоро ще имат дете. Незабавно решили да действат. Юрий отвел семейството си възможно най-далече, в сибирския град Няган. Точно там на 19 април 1987 г. се родила Мария. Две години по-късно цялото семейство се преместило в Сочи.

Мария си спомня, че на предучилищна възраст за нея се грижела основно майка й. Бащата постоянно пътувал по работа, но при това се стараел да посвети на дъщеря си всяка своя свободна минута. Обичал тениса и се опитал да предаде тази страст на Мария – първо я тренирал сам, а после я дал в спортно училище. „На 4 години тя вече беше много добре умствено развито дете“, споделя първият треньор на Шарапова Юрий Юдкин. „Маша попиваше всичко, което й казвах и показвах. Усвояваше удари, които и до ден днешен не са ясни на много тенисисти. На 7 години вече можеше да подава въртелив сервис и беше един малък майстор на спорта“.

Сред почитателите на тениса в Сочи Маша била знаменитост – един от феновете й дори й подарил тенис-ракета. Всички казвали на Юрий Шарапов, че дъщеря му трябва да се усъвършенства още, че в Русия талантът й ще бъде пропилян. Затова таткото закарал детето в Москва. „Дойдохме с татко на тенис-изложение в Москва, което посети и Мартина Навратилова. Тя даваше открити уроци. Мартина видя няколко мои удара, извика баща ми настрани и му каза, че имам голям талант. Затова вече вкъщи аз реших, че ще е по-добре да замина за Америка“, споделя Мария.

Едва на 6 годинки Шарапова „решила“, че не може да направи спортна кариера в Русия. Семейството й нямало пари да наема закрити кортове през есента и зимата. Проблемно обаче изглеждало и това да заминат за САЩ без пари, без да знаят английски и без никаква представа как ще живеят там. Юрий подкрепил решението на дъщеря – заел пари от приятели, купил самолетни билети, взел 700 долара за „начален капитал“ и стегнал куфарите. „Спомням си, че най-много се притеснявах за книжките си. Сложих куп книги в куфара си, казах на мама, че искам и в чужбина да имам със себе си частица от родината си“, разказва Шарапова. Майка й останала в Сочи – просто не й дали виза. Въпреки това Шарапови не се отказали от решението си. Юрий щял да остане сам, без съпруга и без работа, детето щяло да остане без нормално детство и училище и да се раздели с майка си. Таткото обаче явно смятал, че кариерата на Маша е по-важна от сантиментите. През пролетта на 1994 г. двамата пристигнали в САЩ, като тяхна основна цел била една от най-добрите тенис-школи на света – академията на Ник Болитиери във Флорида.



Кариера

След пристигането си в САЩ Юрий и Мария веднага отишли в академията. Там момичето било представено на треньорите, които оценили таланта му и посъветвали бащата незабавно да запише дъщеря и да учи при тях. Но след две години. Академията просто не приемала деца на 7 години, а Юрий нямало как да знае това при тогавашната липса на интернет. Все пак той решил да не се връща в Русия. Вършел най-мръсната и нископлатена работа, наемал съмнителни квартири, но упорито вярвал в бъдещия успех. „Прекарвах много време сама. Татко работеше денонощно. Прибираше се вкъщи нощем, приготвяше ми храна за другия ден и я завиваше с одеяла и възглавници, за да не изстине. Сутрин се събуждах сама, когато татко вече беше на работа, но поне имах какво да ям за закуска“, споделя Мария. Юрий от своя страна разказва: „Помня как веднъж ни гонеха от квартирата, защото нямаше с какво да платя. в джоба си имах само няколко долара. Хазяите заплашваха да ме изхвърлят, а аз ги умолявах „Не можете да ме изгоните така, имам малко дете!“. Но те казаха, че могат и още как“.



Две години Юрий и Мария се борили за своето място под слънцето на Флорида. В крайна сметка направили първата крачка към спортната кариера на момичето – Шарапова спечелила стипендия за обучението си в академията и започнала да работи с треньор, възпитал не един световен шампион. „Когато Мария се появи за пръв път в академията, беше толкова слабичка, че в профил почти не се виждаше“, спомня си Ник Болитиери. „Бавно, но сигурно, още на 10-11 години тя вече знаеше какво иска да постигне. Помня как Юрий стоеше и записваше всичко, което казвах на корта. Той слушаше и се учеше заедно с нея, после започна да разбира какво трябва да се направи. Юрий влияеше добре на Мария“.



Шарапова според треньорите се отличавала от връстниците си с бойния си дух – тя обожавала да се състезава и да удря силно топката. Дебютът й на турнир за възрастни бил през 2001 г., а едва две години по-късно Мария била призната за най-добър новак в Женската асоциация по тенис. На 16 години Шарапова биела известни майстори, включително и осмата ракета на света Елена Дементиева. Но дори и тогава никой не предполагал, че скоро самата Мария ще излезе в топ 5. Първенство след първенство тя се изкачвала все по-високо, а баща й я съпровождал на всеки мач и на всяка тренировка. Неуморният Юрий Шарапов завел дъщеря си и на най-важния турнир в живота й – Уимбълдън 2004. За Мария било невероятно постижение дори само това, че стигнала до финала на 17 годишна възраст. Тя обаче не се спряла дотук – в решаващия мач тя била световната шампионка, американката Серена Уилямс с 6:1 и 6:4.

„На последното разиграване ударих топката, после чух как публиката изрева и паднах на колене. Казах си „Какво направих?“. Хората ми ръкопляскаха, викаха, че съм победила, а аз не можех да го повярвам“, разказва Шарапова. По-нататък нещата се развили като в холивудска мелодрама. Отърсвайки се от шока Мария се затичала към трибуната, където най-отгоре седял баща й. Пробила си път до него, той я прегърнал, а след това двамата се разплакали. „След всичко, което преживяхме и след всичките ни постижения това беше велик момент. Гледах просълзена баща си и си мислех „Какво съм направила, за да плаче от щастие?““, споделя Мария. Баща й бил разтърсен от победата: „Разбираш, че е станало нещо велико и голямо. И в същото време изпитваш облекчение, че всичко е приключило. Прегръщаш детето си, благодариш на Бог и това е!“.

Победата на Уимбълдън автоматично превърнала Шарапова в осма ракета на света. Половин година по-късно Мария удържала победа на световното първенство, била обявена за най-добрата тенисистка на годината и се издигнала до четвърто място в класацията. По онова време русокосата красавица вече била станала любимка на американската публика. Журналистите непрекъснато украсявали кориците с нейни снимки и пишели статии за нея, големи компании сключвали със спортистката договори за внушителни суми. През 2005 г. списание Forbes включило Мария в списъка на „Стоте най-влиятелни световноизвестни личности“ и след оценка на доходите й я обявило за най-богатата спортистка на света.

Но въпреки признанието на пресата и специалистите Шарапова така и не заела безспорно първото място в рейтинга като Серена Уилямс или белгийката Жустин Енен-Арден. През осемте години от онзи паметен Уимбълдън Мария е спечелила само два турнира на Големия шлем (за сравнение Серена е отбелязала в тези турнири 13 победи). През този период Шарапова преживявала възходи и падения, ту ставайки първа ракета в света, ту отпадайки още на първите кръгове на незначителни турнири. Интересно е обаче, че спортните постижения по никакъв начин не се отразявали на популярността на момичето. В американската преса Шарапова била постоянен герой на светската, а не на спортната хроника, а големите компании, които сключвали договори за реклама, не се интересували от резултатите на спортистката, а от външния й вид и известността й.

В САЩ Мария била обожавана и търсена, но в Русия раздразнението към нея нараствало правопропорционално на успехите й. През 2004 г. Шарапова не била допусната на Олимпиадата в Атина. Обяснението било, че участието й в турнира било уговорено преди победата й на Уимбълдън, когато все още никой не вярвал в Маша. Тенисистката не се разстроила особено, смятайки, че ще има още много възможности да играе за родната си страна. Но не познала. Много тенисистки от руския национален отбор, включително и тогавашната национална шампионка Анастасия Мискина, настоявали Мария да не бъде допусната да участва във Федералната купа, тъй като „тя дори говори на руски с акцент“. Шарапова се чувствала засегната от тези нападки и не спирала да повтаря, че не се смята за американка. „Аз съм рускиня, имам руско гражданство. Ако например на олимпиада руснаци играят срещу американци, ще стискам палци за руснаците. Не знам защо. Просто съм си такава. Живяла съм в Америка по-голямата част от живота си и обичам тази страна, но съм чиста рускиня по кръв. Дори най-често мисля на руски“.

Мечтата на Шарапова да докаже любовта си на родината засега не се е сбъднала – тенисистката не можа да отиде на Олимпиадата в Пекин през 2008, а във Федералната купа игра само в първите кръгове, без да бъде от особена полза за отбора си. Въпреки това Мария се бори за любовта на родната си страна, която се отнася хладно към американската звезда.

Викове



Мария Шарапова е доставила немалко удоволствие на милиони почитатели на тениса от мъжки пол, издавайки на корта своите страстни викове и стонове. Разбира се Маша не е единствената, която пъшка на корта. Много тенисистки издават подобни звуци при удар, но викът на Шарапова е някак по-особен. Статистиците твърдят, че през 2009 г. е била регистрирана максималната сила на вика на Мария – 105 децибела. Такова е нивото на шум на реактивен самолет. „Когато викам, забравям за всичко. По света се случват милиони неща, но не мога да мисля за тях по време на игра. Ако знаете колко ми е писнало от тази тема! Журналистите ме разпитват за виковете ми на корта, откак съм започнала да играя, сякаш това е най-важната ми особеност“.

Парите

През последните години Мария все така си остава най-богатата известна рускиня и най-богатата спортистка. При това по данни на Forbes доходите й нарастват обратнопропорционално на спортните й постижения. Най-малко пари Мария е изкарала през 2005 и 2006 г. - около 19 млн. долара. Но в най-неуспешните й спортни сезони през 2008, 2009 и 2010 г., претърпялата травми спортистка прибрала съответно 26, 22 и 25 млн. долара! Само 1 млн. от тях бил спечелен от тенис, всички други доходи идват от договори за реклама и продажба на собствена модна линия.

Шарапова сключи договор с Nike, според който за 8 години ще спечели 70 млн. долара. Две години преди това също толкова впечатляващ хонорар й предложи Sony Ericsson. Голямата гордост за Мария е договорът с известната марка Cole Haan. С помощта на компанията спортистката пусна на пазара свои пробни модни линии, а после стана и пълноправен дизайнер и модел на марката. Шарапова създава спортни модели дрехи и за Nike, а за Tag Heuer създава очила и часовници. Освен това тенисистката рекламира марките Tiffany, Prince, Land Rover, Canon и Evian и много други.

През 2013 г. тя отново бе обявена за най-богатата спортистка в света. Тогава тя е изкарала внушителните 29 милиона, като само 6 от тях е получила като тенис награди.

Личен живот



Заради крехката си възраст и сериозната натовареност доскоро Мария не можеше да се похвали с наситен личен живот. Най-често беше водена за ръчичка от строгия си баща по тренировки, а турнирите не й оставяха време за развлечения. През 2005 г. Мария подаде първи надежди за романтика, когато стана близка приятелка на тенисиста Анди Родик. Той бил с 5 години по-възрастен от нея, но тази разлика се сторила твърде фрапираща на американските пуритани. Родик и Шарапова постоянно били виждани заедно по плажове и ресторанти, но твърдели, че ги свързва само приятелство. Във всички случаи връзката им приключила, преди да съберат смелост да я разкрият пред света.



Следващото гадже на Мария беше Чарли Еберсол, млад продуцент и син на голям американски телевизионен магнат. Ужасяващо красивата и богата двойка над година красеше светските мероприятия и най-вече баскетболните мачове, които са страст на Чарли. Той не само научил Шарапова да обича баскетбола, но и я запознал с играчите от „Лос Анджелис Лейкърс“... което обаче се оказало автогол. През 2009 г. едно на едно барбекю с новите си приятели Маша се запознала със словенския баскетболист Саша Вуячич и зарязала Чарли.

Саша и Мария изградили здрава връзка, година след запознанството си 26-годишният спортист поднесъл на любимата си годежен пръстен, който тя с радост приела. Двамата започнали да планират сватбата, но после неизвестно защо се отказали от тази идея. „Още сме млади и има да свършим още много неща. Очаква ни много работа, така че няма да насрочим сватбата скоро“, признала Шарапова. Вуячич на свой ред казал: „Знаем, че имаме различни кариери, но никога не забравяме, че сме заедно. Рядко се виждаме, но винаги можем да се видим по телевизията“. Явно разстоянията все пак са разделили Мария и Саша, тъй като въпреки годежа им двамата слагат край на връзката си през пролетта на 2012 г.

Всички знаем кой е настоящият приятел на Шарапова и определено сме на мнение, че двамата са страхотна двойка!

И още нещо: Не забравяй, Мария: От септември ти водиш!