Сабо се наричат обувките с дебела дървена подметка с платформа или ток.

При това горната част на обувката обикновено се шие от кожа и се украсява с кабърчета. Първите подобни обувки са се появили в Европа през ХV век. По онова време сабото било най-евтината обувка, издържаща с лекота на вода и кал. Затова сабо носели най-вече бедняците – селяните, фермерите и занаятчиите.

Сабото станало особено популярно в Холандия. Местната гилдия на обущарите започнала масово производство на тези обувки, след което те станали още по-достъпни за народа. След известно време започнали да се появяват и празнични модели, изрисувани с ярки цветове.

Интересно е, че днес тези обувки са един от националните символи на Холандия, заемайки заслуженото си място някъде между лалетата и мелниците.

Четете още: Най-ужасните обувки: Тези на платформа!


В края на 60-те години на миналия век холандският дизайнер Ян Янсен решил да възроди сабото, адаптирайки го към новата мода. Направеният от него модел допаднал на много представители на хипи-движението, както и на музикантите и творческите хора. Сабото се носело с дълги рокли, етно-поли или разширяващи се надолу дънки.

Четете още: Как да носим: Чорапи с обувки

Днес съществува огромно количество модели сабо, които имат много далечна прилика с оригинала. Кабърчетата и дървената подметка вече не се смятат за отличителна черта на този вид обувка – сега има модели с открит нос, с извити токчета и допълнителни каишки около глезена. Обувката може да се комбинира с почти всеки стил, но най-добре се вписва в нежни и женствени образи. Стои добре с дебели три четвърти чорапи или къси чорапки, както и с копринени поли, шорти и рокли.

Четете още: Идва ли краят на Кроксовете?

Четете още: Носим едва 1/4 от обувките си