Автор
Woman.bg

История на красотата: Вездесъщата Хелена Рубинщайн - II част

Продължение.

„Нищо не помага така да сме красиви, както работата”-Х. Рубинщайн

През 1909г. Хелена купува огромна къща във викториански стил в Лондон. Не щади пари и за произведения на изкуството, за антиквариати, за околосветски обиколки, но в същото време пестеливостта и по отношение на себе си е пословична - рядко плащала за такси, често си купувала преоценени дрехи, сама си приготвяла храна за деня, посещавала ресторантите само, ако е по работа.

По същото време открива „Институт за красота” във Фобур-Сент-Оноре, Париж. С началото на Първата световна война през 1914г. Хелена, съпругът и и двамата им синове заминават за Ню Йорк. В Лондон остава да се разпорежда сестра и Манка, а в Париж другата и сестра Полин.

Салоните „Валаз” се появяват в Ню Йорк, Чикаго, Бостън...

В САЩ обаче се е настанила „другата”-Елизабет Арден. Същата, чието име госпожа Рубинщайн никога няма да спомене, но с която се вкопчва в безмилостна битка. Битка, от която и двете излизат победителки.



През 1917г. Хелена Рубинщайн решава да зарежда с продуктите си веригата магазини „City of Paris” в Сан Франциско. Така тя първа въвежда практиката определена марка продукти да се разпространява чрез посредничеството на упълномощени за това магазини.

Същата година тя понася и много голям удар в личен аспект, когато съпругът й я напуска през 1930г. За съжаление изходът е бил предизвестен. Хелена е отдадена единствено и само на работата си. След време по повод този развод тя ще каже за себе си: „...сърцето ми винаги се е раздвоявало между любимите ми хора и амбициите, които не ми даваха покой”. В тази битка победили нейните амбиции.

С помощта на сестра си Манка, която идва да я подкрепи в завладяването на новия континент, Хелена разнообразява дейността си, открива нови представителства, учи жените да се гримират.

Вече притежава седем къщи в Париж, Лондон и САЩ. Общува с Хемингуей, Шагал, Модилиани, Фолкнър, колекционира импресионисти, както и творби на Жорж Брак, Леже, Пикасо.

Хелена и Пикасо. Единствен той се отказва да я рисува след двадесет опита. Силно електричество помежду им, може би?

Всички прочути художници рисуват портретите й. Салвадор Дали увековечава Хелена в образа на жената-Прометей, прикована към скалата в собствената си зелена рокля.



Пионерката на красотата атакува продуктите за грижа за тялото: хидротерапия, електролиза, шотландски душ. През 1923г. каталогът и включва 80 продукта, 160 съвета за гримиране, кремове за отслабване и какво ли не още. Всеки от дистрибуторите и минава 6 месечен курс на обучение. Същата битка води и с продавачите си. Така превръща красотата в индустрия.

Малко преди краха на Нюйоркската борса, използвайки предтекста, че все още би могла да спаси брака си, Хелена продава бизнеса в Америка за 8 милиона долара и заминава за Париж при мъжа на живота си. Двамата се развеждат окончателно през 1936г. Междувременно през 1929г. „Уолстрийт” се срива, повличайки със себе си и акциите на Рубинщайн.

До края на живота си Хелена не престава да работи, да създава, да умножава богатството си. След като не успява да я направи щастлива, съпругът й неволно я прави една от най-богатите жени в света. Милано, Виена, Торонто...салоните и никнат по цялото земно кълбо.

През 1938г. Хелена се омъжва за 23 години по-младия руски аристократ Гуриели и става принцеса. Това е един брак-сделка. В брачният договор се указва, че ако Хелена преживее съпруга си, цялото негово състояние остава за нея.

Всички в Париж се смеели на това. Но Рубинщайн се оказала прозорлива и действително надживяла по-младия си мъж. Докато бил жив му посветила линия мъжка козметика, но за съжаление, когато починал дори и не отишла на погребението му, била заета отново с работата си. Дори направила изказване: „Отиде си? Какво толкова? Защо толкова пари да отиват на вятъра?”.

През 1939г. лансира Waterproof Mascara, прочутата си водоустойчива спирала за мигли.

Хелена влиза в челната десетка на най-богатите жени за времето си. Уверена и властна била майстор на саморекламата, умело манипулирала околните. На важни постове по света в бизнеса си поставяла някои от многобройните си сестри, но и с тях се отнасяла жестоко, контролирала ги прецизно и искала да работят до пълно изтощение. Имала конфликт и със синовете си. Хорации, който не желаел да живее по опеката и властния характер на майка си, в момент на афект след пореден скандал с нея, катастрофира и умира. Хелена не напуснала Париж за погребението му. Възможно е, това да е породено от нейния огромен страх от смъртта.

През войната голяма част от семейството и загива в лагерите, цялото и имущество и пари в Европа са конфискувани или унищожени. В САЩ обаче тя е мултимилионерка. На 70г. дребната, пъргава и вече доста позакръглена принцеса Гуриели се връща в Париж. За да започне всичко от нула. Всяка сутрин взима метрото и отива да работи в бутик без електричество във Фобур-Сент-Оноре. След пет години лишения парижанките като луди се нахвърлят за кремовете й. Пет години по-късно фирмата й е номер едно в Европа.

През 1950г. Мадам, както всички я наричат, основава фондация, чиято цел е да защитава правата на жените и децата и да помага за образованието им. Вярна на моралните си ценности и на една етика, която отстоява през целия си живот, императрицата на красотата, учредява съвместно с ЮНЕСКО наградата „Хелена Рубинщайн” за жените и науката. Трябва да се спомене, че тя е направила много и за Израел и за музея в Тел Авив. Неслучайно той носи и нейното име. За нещата в своя живот Хелена казвала че: „В този бизнес вие сте длъжни да работите 24 часа и да живеете поне 300 години”.



След това...още няколко смарагда, няколко крема, няколко съвета и идва време, когато тя завинаги напуска тази земя на 93г. – величествена, но самотна. Наистина Мадам изглежда с двадесет години по-млада, но на колко години е всъщност малцина знаят? А и този въпрос много би я нервирал, защото тя смята, че една жена никога не бива да издава възрастта си.

Автор: Оливера Арнаудова-Попова, гримьор и преподавател, Belle Vue make-up studio