Мъжете, които обичат пикантни храни, имат по-високи нива на тестостерон, установиха психолози от университета в Гренобъл, Франция, цитирани от в. "Дейли мейл".

Известно е, че тестостеронът прави мъжете по-авантюристични, агресивни и сексуално активни. Тези с най-високи нива на хормона обикновено са по-доминиращи и се определят като алфа мъже.


Химическото вещество в лютите чушки, което придава лютивостта им, се нарича капсацин и е свързано с рецепторите на болката, пресъздавайки характерното изгарящо усещане. Това води до психологически промени в тялото, като ускоряване на сърдечния ритъм, увеличаване на потенето и освобождаване на ендорфини и адреналин.

Четете още: 5 сигнала, които да ви предпазят от връзка с неправилния човек

За целите на изследването 114 мъже на възраст между 18 и 44 години от Гренобъл са участвали в пробване на храна за компания, изследваща храните. Те били помолени да посочат предпочитанията си относно лютите храни и нивата на тестостерона в слюнката им били измерени.

След това участниците били помолени да овкусят картофено пюре с лютив сос "Табаско" и сол, а впоследствие трябвало да оценят лютивостта на ястието. Учените установили, че хората с високи нива на тестостерон слагали повече лютив сос в картофите си, докато по отношение на солта нямало никаква връзка.

Четете още: Овулацията придава най-доброто ухание на една жена

БГНЕС