Любовта често се асоциира с бурна еуфория и неконтролируеми емоции. Намирайки се в състояние, близко до транса, някои двойки бързат да сключат законен брак и сляпо вярват, че здравината на връзката им зависи само от силата и спонтанността на чувствата им.

Според Сет Адам Смит истинската любов се характеризира с нещо различно от чувствата. Какво е то, вижте в неговата статия:

"С жена ми се запознахме още в колежа, но започнахме да излизаме заедно доста по-късно. Когато връзката ни беше едва на една-две седмици, ние осъзнахме, че безумно се обичаме и искаме да се оженим.

Аз бях с двете ръце "за"! Дори й предложих веднага да се оженим спонтанно във Вегас (не се шегувам). Но Ким беше по-практична по този въпрос. Тя искаше да изчака и да планира всичко.

Това поугаси ентусиазма ми. "Ние сме толкова различни", казах аз. "Ти държиш всичко под контрол, а аз обичам спонтанността".



Ким отвори широко очи. "Аз мога да бъда спонтанна!", възропта тя. „Мога да бъда крайно непредсказуема. Просто трябва да ми казваш предварително, кога искаш спонтанност, за да си го запиша в органайзера...“.

Аз бях в недоумение. Тя говореше абсолютно сериозно! Ким определено не разбираше значението на думата "спонтанност".

Забавно е, че колкото повече мисля за онзи разговор, толкова по-ясно разбирам, че решението или изборът да обичаш някого е един от най-прекрасните нюанси на любовта.

Чувал съм някъде, че истинската любов е безусловна отдаденост на несъвършен човек.

Точно така е.

Когато всички пеперуди в корема се успокоят и денят на сватбата ви се превърне в далечен спомен, ще откриете, че сте се оженили за човек, който е също толкова несъвършен, колкото и вие. А половинката ви от своя страна ще осъзнае с времето, че вие също имате своите проблеми, страхове и особености – също като нея.

После ще ви осени фактът, че любовта не е някакво спонтанно чувство на еуфория. Тя е осъзнат избор – решение да се обичате "в радост и в мъка, в богатство и в бедност, в болест и здраве". Разбира се вие не избирате просто онзи, който ви привлича, а онзи, когото обичате и продължавате да обичате.



В съвременното общество е прието да се акцентира върху чувствата. Учат ни, че трябва винаги да следваме сърцето си и да правим всичко, което ни прави щастливи. Но чувствата са непостоянни и мимолетни. Любовта от друга страна е като северната звезда при буря – тя е постоянна, надеждна и истинска. В каквото и положение да се окажем и колкото и да сме объркани, ще можем да намерим сили в любовта, която сме избрали.

Освен това животът сам по себе си е изпълнен с изненади – неуспехи, уволнения, сърдечни болки, разочарования, отчаяние, множество проблеми. Но ние не можем да си позволим да напускаме кораба на своя брак при всяка буря. При истинска любов хората се справят с проблемите заедно.

Когато моята баба беше на около 50, й поставиха диагноза склероза – дегенеративна болест, която разрушава способността на организма да взаимодейства с нервната система. Само за няколко години тя изгуби способността си да ходи и остана прикована към инвалидната количка. Дядо ми, който тогава работеше в полицията, излезе в пенсия с две години по-рано, за да се грижи за баба. Той й помагаше за всичко – от придвижването из къщата и ходенето по лекари до взимането на лекарства и къпането.

Веднъж дядо ми каза на майка ми "Боли ме да я гледам такава. Знаеш ли, когато се оженихме, си мислех, че всичко ще бъде лесно и просто. Не можех дори да си представя, че някой ден ще ми се наложи всеки ден да й помагам да си смени катетъра. Но вече го правя, без дори да се замисля, защото я обичам".

Любовта е нещо много по-голямо от случайната еуфория. Любовта не винаги е опияняваща и приятна. На истинската любов най-често й се налага да запретне ръкави, да натопи ръце до лактите в мръсотия и да бърше пот от челото си. Истинската любов ни принуждава да правим трудни неща – да прощаваме един на друг, да подкрепяме чужди мечти, да утешаваме в тежък момент и да се грижим за семейство. Истинската любов не се отличава с лекота и изобщо не прилича на деня на сватбата. Но за сметка на това е много по-значителна и прекрасна.



Наскоро попаднах на чудесен цитат: "Никой не се влюбва по избор – това става случайно. Продължава да обича не случайно, а работейки над това. Ако любовта премине, това не е случайност, а резултат от личен избор".

Каквито и проблеми да съм имал в брака си, с жена ми винаги правим всичко възможно да изберем любовта. Тъй като и двамата сме несъвършени, любовта, която споделяме днес, е по-реална и прекрасна, отколкото сме смеели да мечтаем.

Така че каквато и неочаквана буря да ни връхлети, аз съм изпълнен с решимост да обичам жена си.

Ако искрено обичате някого (и той ви обича в отговор), пригответе се, очаква ви тежък труд.

Но също така знайте, че този труд ще ви надари с най-ценните плодове на живота.