Автор
Ева Лъчезарова

Истинската и по-добра Сантра пред Woman.bg

Сантра е изключително откровена и винаги успява да каже нещата точно и ясно.

„Сещаш ли се?” – е изразът, който използва най-често, на който няма как да не отговориш с енергично кимване. Пронизващият й поглед не се оказа толкова страшен колкото си представях. С непринуденото си държание тя успя да ме предразположи за секунди, неусетно за мен й разказах голяма част от актуалния си живот, при това без да си дам ни най-малка сметка. Може би затова е толкова добра в предаването, което води и на което е автор – Close up по тв. The Voice.

"Нещо по-добро" от какво?

Конкретният повод за срещата ни е новата й песен „Нещо по-добро”, но истината е, че за себе си открих една нова Сантра. Докато провеждахме интервюто, което поради личните ни разговори се разви в две срещи, на нея й се падна късметче „нов приятел” , затова в следващите редове ще ви разкажа малко повече за новата си приятелка.

Сантра споделя, че никога не е имала съмнения, че ще се занимава с музика, пее от тригодишна, баща й е бил музикант, свирила е на пиано. „Като цяло винаги ме е кефело как хората се обединяват в една идея, когато харесват някаква музика. Като малка това ми се виждаше страхотно, как един изпълнител може да пее и да прави нещо, което много харесва и още хикс брой човека да го правят с него, имам предвид публиката”.

За Сандра, както е истинското име на певицата, от тогава насам нещата доста са се променили: „Тогава имах екип, който правеше всичко за мен, сега си решавам сама на къде да отида и така повече ми харесва, чувствам се по-добре, защото голямата борба според мен на всеки човек е първо да стане самостоятелен и второ да стане успешен самостоятелен. В момента, в който станеш самостоятелен започваш да търсиш как да станеш успешен. В случая при мен вече съм постигнала това да съм самостоятелна и търся това да съм успешна. Знам каква е формулата, знам каква е психиката зад това нещо и от тук нататък зависи само от мен да си го направя сама”

От известно време насам Сантра се продуцира сама „Това е бизнес проект и е много интересно, защото реално имаш ужасно много аспекти, за които да внимаваш, едното ти е музиката, другото пеенето, как ще го изпееш, текста, клипа, визията за клипа, кой ще го разпространява, как ще го разпространява, хората, които са обвързани с всичко това, те познават ли те, харесват ли те, брутално сложен е този бизнес и затова като се замислиш толкова малко хора са се задържали в него дълго време”.

"Нещо по-добро" е първото самостоятелно парче на Сантра за изминалите 10 години. Нека разберем каква е разликата в това да си дуетен и солов изпълнител: „Работата в дует е по-лесна, 50% по-лесно е. Както си делите позитивите, така си делите и негативите. Това е и някакъв вид патерица за човек, който не може да ходи съвсем лесно сам. Когато още не си се научил да си самостоятелен е много по-лесно. За мен затова беше толкова важен този проект, чисто човешки е важно да го направя и да мога да поема и негативните неща сама, без да ми трябва някой с мене.”

Винаги ми е било интересно да попитам един артист от къде черпи вдъхновение, както се казва в една нова българска песен "какво го кара да вибрира": "Всеки път ме вдъхновява някаква случка от живота ми, в случая „Нещо по-добро” – нещо по-добро от предишното, по-добро от мен, една крачка на някъде, където смятам, че за мен е по-добре. Искам да съм по-открита със себе си, защото човек без да осъзнава, много пъти в живота си прави неща, които всъщност не иска, заради предразсъдъци, гордост, заради страх от това какво ще кажат другите. За мен това е мерилото на нещо по-добро, това е нещото, което ми харесва, да съм по-автентична на себе си, на това което аз искам и да не ме е страх да го гоня и да го взимам."

Клипът и скандалът около него

Клипът към парчето "Нещо по-добро" предизвика доста полемики в интернет пространството. Много потребители обвиниха певицата, че е последователка на илюминатите, заради някои символи, които се появяват в екранизацията.

Ето как тя самата коментира обвиненията: „Хората обичат да вярват в конспирации. Тъй като в клипа има някакви триъгълници, които са чисто режисьорско решение, с което аз се съгласих, изведнъж писнаха, че съм илюминатка, че съм част от групировки и конспирация. Аз съм в пълен шок”.

„Искам да използвам тази трибуна и да кажа на илюминатите, ако четат, че ми дължат едни пари и искам да си ги получа, може в плик, може в куфарче ...” – допълва Сантра с ирония.

А ето и малко по-сериозните подробности около видеото: "Клипът го направи Bash Motion, аз исках да е в цветове стил Instagram, защото много ми харесват. Заснехме го за два дена. Аз избирам хората, с които да мога да работя и на които да имам доверие. Казвам им какво искам, ако това, което съм искала не са го постигнали, се опитвам да го коригирам по някакъв начин, но никога не седя на някой на главата докато монтира и тн., не мисля, че това е добър вариант. В крайна сметка идеята е човекът да си свърши работата по най-добрия възможен начин.

Top Of The Pops или кой е по-по-най в българската музика

Всички си даваме сметка, че през последните няколко месеца поп музиката се радва на небивал успех и интерес. Нека да видим на какво се дължи за Сантра: „Според мен това е комплексно, много събития са се случили, първо това не е първият подем на българската музика, аз съм преживяла три в кариерата си, това ще е третият. Честно казано мисля, че в момента българската музика не е толкова силна, колкото е нормална, просто много дълго време нямаше нищо. С други думи казано – в брутална суша две капки ти се струват като зверски порой. Всичко е въпрос на сравнение. Има подем, той се дължи на X-factor, на това че медиите започнаха да пускат повече български песни, на това че хората са започнали да се стараят да правят по-качествени неща, на това че се появиха хора, които да правят по-готини видеа за не толкова много пари..."

Сантра в страната на чалгата

Безспорно стилът на Сантра и фолк настроенията, които царят около нас се намират на двете противоположности музикалното кълбо у нас, затова ми беше доста интересно да разбера какво мисли изпълнителката за нея: "Чалгата прави едно и също от много време насам. Там няма разнообразие, няма етно чалга, няма рок чалга, няма хаус чалга, чалгата си е чалга. Опитват се да правят някакви разновидности, но те пак са същото. Аз нямам нищо против изпълнителите на поп-фолка, има някои които ми харесват, има някои изключително талантливи музиканти от тях. Има хора, които се развиват във времето и от едно много посредствено, според мен ниво, са направили една доста сериозна промяна в себе си, което според мен е много показателно чисто личностно. Наистина нямам нищо против тях, имам против единствено чалга културата, аз лично не я харесвам по простата причина, че тя пропагандира низки ценности на хората, тоест рекламира им много ниски ценности. Че например, парите са единственото важно нещо или най-важното нещо и т.н. Неща, с които аз не съм съгласна и не мисля, че са окей да се рекламират на децата. Не казвам, че това го правят всички поп фолк изпълнители, просто има някакъв елемент от това.”

Тук е мястото да попитам Сантра за някои текстове на приятеля й 100 кила, който получи доста критики от родители относно лириките на песните си. Срещу него съвсем скоро въстана и Ива Екимова. Ето какво е мнението на Сантра: „Има реалност, има действителност, просто не съм „за” тази част от действителността да бъде рекламирана, да отразяваш действителността е едно, да рекламираш негативна част от нея е съвсем различно. Има нюанс разлика и той е важен, защото в единия формат можеш да оставиш човека сам да си прецени дали на него това му харесва или не, дали той го намира за стойностно или не. Аз съм „за” това нещо, защото кара хората да се замислят, дали това ги кефи или не. Кофти е обаче, когато им се казва „това е хубаво” индиректно, малко като реклама. В рекламата не слагаш опция, ти казваш „купи това” и хората отиват и го купуват, защото му имат доверие, защото това е успялото, това е нещото, което се гледа, това пускат по телевизията. Аз нямам нищо против стойностните продукти в поп-фолка, имам против това, което символизира чалга културата.”

Отблизо за Close up

Сигурни сме, че повечето от вас са гледали предаването Close up по тв The Voice, което Сантра води заедно с брейкъра Мако. Да, точно онова шоу, в което двамата ровят из същността на родните звезди и ни показват един техен ден. Любопитното е, че изпълнителката всъщност е и автор на идеята "Close up": „Идеята на предаването ми дойде, защото на мен лично ми е много интересно как хората се справят, аз съм човек, който много се замисля върху своите действия и тези на другите хора. Винаги наблюдавам как хората реагират. Винаги ми е било интересно уравнението – имаш един х успешен човек и един х неуспешен човек, единият е зодия скорпион и другият също и двамата са на еднакви години, стартирали са от горе-долу еднакви житейски ситуации, обаче единият е много по-успял от другия, защо? Всъщност въпросът „защо” на мен ми е много интересен и ми се иска да разбера как един човек успява да направи неговите си неща, тоест аз да се науча на нещо от него и в следствие на това и хората, ако естествено имат желание. Това всичко се случва в динамична среда, защото се случва в деня на човека и е много по-леко за възприемане като информация, много по-забавно, със сигурност, отколкото да седиш с някого да си говориш в едно студио.

Научих се на много неща, чисто докато правех предаването се научих на много търпение, което е много важно. Научих се на това как да се справям по-добре с многото задачи. А от хората много и различни неща. Едно от най-хубавите неща беше от Део, той каза че за него причината, поради която е успял е нищо друго, освен както той сам го нарича – емоционалната интелигентност. Емоционалната интелигентност наистина е един от много ключовите фактори за успелите хора, защото истината е, че в света на бизнеса е много важно да можеш да говориш добре с хора и да се разбираш с тях. Не може да си пълен темерут, колкото и да си талантлив, колкото и да си готин, ако си пълен темерут няма да те искат никъде."

Общото между успелите хора е, че всичките имат желание да правят това, което правят. Всички са склонни да се борят. Защото има много хора, които искат нещо, но всъщност не е така, защото не са склонни да платят цената за него.

Тук е мястото да разберем кой от гостите я е изненадал най-много: "Случвало ми се е да ме изненадат приятно. Последният е Диан Соло от Deep Zone. Не го познавах като такъв човек, изглеждаше ми по-студен, а се оказа много топъл и отворен човек. Но иначе наистина почти всеки. Николета Лозанова също ме изненада. Мислех си, че е много надута кифла. Имах предразсъдъци към нея, защото тя самата е давала такъв вид. В момента, в който се запознах с нея установих, че е супер мило, супер добро и абсолютно нормално момиче. От Валери Божинов също бях много изненадана. Те бяха абсолютно земни хора, които се държат много прилично и много готино и не са лишени от всякакви човешки положителни качества. Два дена обсъждахме това предаване и имах възможността да я опозная."

Сантра е подбрала екипа си според собствените си изисквания: "Мако е ко водещ, той е един от най-талантливите брейкъри. Много е готин, с него се разбирам много лесно, за мен това беше много лесно. Кефи ме като човек, мисля че се допълваме. Защото само един човек да задава въпросите е едно нещо, а да има двама, които да създават среда е съвсем различно нещо. Аз знам как съм правила предаване сама и какво е когато той е там. С човека, който записва в звука се запознахме в Bailando, изключителен професионалист. В момента работя с един и същи човек, който монтира и снима предаването и с него се разбрах пак по много добър начин. Гледам да работя с хора, които са професионалисти, които нямат огромно его, чувството на страшни творци … Обичам да работя с хора, които знаят, че има една задача за изпълняване.

Нямаш представа колко трудно се случва това предаване. Представи си, че трябва да вземеш интервю за 15 минути от един човек в сравнение с това да го накараш да стои цял ден пред камерата, защото аз снимам минимум по 8 часа. На 9-тия час толкова се изнервят хората … случвало се е да снимаме без да ядем, много е тежко и за организация и заснемане, и финансово, всякак е трудно. Навила съм вече повече от 30 човека да участват, за мен това само по себе си е достатъчен успех. Има много, на които им се иска да участват, но ги е страх, много хора имат усещането, че си тормозя гостите, че изкарвам от тях информация, която те не искат да дават. Има много хора, които са ми предизвикателство. В общи линии, който не се е появил е защото не е искал да се появи. Всички останали са били поканени."

Съвсем скоро ще видим изпълнителката и в едно ново амплоа, тя взе участие в късометражния филм 'Шшшт Попей ми!''. ''Действието в лентата се развива в един сюрреален свят, който е разказан през субективния поглед на главния персонаж - Веска. В ролята е София Бобчева, която много силно мечтае да стане като поп-фолк певиците от екрана.От блясъка и пищната визия на певиците е опиянена Веска, която всъщност е обобщения образ на голяма част от българските момичета.

Кадър от филма 'Шшшт Попей ми!''

Ето и коментарът на Сантра за него: "Филмът е много добър, аз и още две доста популярни поп изпълнителки снимахме в мюзикъл частта. В него става въпрос за млади момичета, които са готови на всичко, за да попаднат в полезрението на медиите. Това е драматургично направен сценарии, филмът е драма с елементи на комедия, аз така го преживявам. Като цяло усещането е, че е смешен, но като свърши си даваш сметка, че не е точно така. Много е интересен, защото това според мен е много наболяла тема, това не е поп-фолк мюзикъл както го изкараха, не, просто филмът е вдъхновен от чалга културата. По някакъв начин е стъпил на елементи от нея. Трябва да излезе април месец. Коментира се да има сериал по него."


Стил "Сантра"

Без съмнение на всички ни е правило впечатление, че Сантра има свой собствен стил, който е част от нейния начин за себеизразяване. Певицата не се страхува да съчетава несъчетаеми на пръв поглед неща, които трябва да призная, че й отиват много. Нека разберем от къде идва тази смелост: „Аз смятам, че имам свой стил, може да не ми го харесват много хора, но на мен не ми пука. Много ми е помогнала Кремена Халваджян, тя ми беше стилист, когато стартирах и тя е жена с изключителен вкус и наистина знае как се прави стайлинг. Давала ми е съвети да не ме е страх да комбинирам неща, които привидно не са съчетаеми, ако това на мен ми харесва и ако това ме кара да се чувствам добре. Естествено има някаква граница, не говоря за нещо безгранично от сорта да излезеш с чувал за боклук от вкъщи. Мисля, че това е много важен урок, особено за един човек, който опитва да търси себе си.

Не, че не ми е важно какво мислят хората, но не ми е толкова важно, че да не мога да изляза както съм днес – с анцуг и официална пола и да съм с изтъркан лак и да не ми пука. Не казвам, че това е окей, казвам, че на мен ми харесва и не ме е страх да го направя. Със сценичната треска е същото.Честно казано в момента, в който изляза на сцената всичко ми минава, обаче преди това е много гадно и то не непосредствено преди, а по-рано. Лека полека, една мисъл, която ти стои отзад и те гложди. Претръпваш до някаква степен, но си седи. Сценичната треска те подготвя затова да се справиш по най-добрия начин, тя те мобилизира. Винаги е хубаво да я имаш, защото това означава, че ти пука и че ще се справиш."

Сантра планира съвсем скоро да зарадва феновете си с клубно турне, така че ще се видим в Клуба.