Сладкият сироп от агаве, който отскоро вече може да бъде намерен и на българския пазар, е известен не само с многобройните си здравословни и хранителни качества, но и като идеалният заместител на захарта. Сиропът се извлича от наподобяващото на кактус растение Agave Americana, от което се прави любимата мексиканска алкохолна напитка текила. То е с месести листа, приличащи на тези на алоето. Съществуват около 200 вида агаве, които обитават Централна Америка, но само от няколко се извлича нектар. Далеч в миналото ацтеките го използвали като подсладител на напитките и храната си.

Наистина ли обаче трябва да се доверяваме до крайност на суперлативите за него?

Защо трябва да внимаваме с употребата на сиропа от агаве

Известен още като “медена вода“, сиропът от агаве често пъти е препоръчван на хора с алергия към меда. Съставът на сиропа е изграден предимно от фруктоза и се отличава с ниския си гликемичен индекс. Това го прави подходящ и за диабетици, стига да бъде приеман от тях в умерени количества и под лекарски контрол. Но въпреки всичко с неговата употреба трябва да бъдем особено внимателни. Защо?

Както казахме вече, сиропът от агаве е съставен предимно от фруктоза. Колкото и хвалена да е фруктовата захар обаче, към нейната консумация трябва да подхождаме с особено внимание. Повечето хора не предполагат до какви последици за здравето може да доведе нейната честа употреба:

На първо място, фруктозата се усвоява значително по-бавно от глюкозата, като не изисква намесата на инсулин. Но тъй като организмът не може да я използва директно, тя се обработва първо от черния дроб. Прекаленото натрупване на фруктоза в този орган може да доведе до състояние, известно като неалкохолен мастен черен дроб.

Изследвания показват още, че фруктозата може да увеличи риска от увеличаване на теглото по редица начини. Единият от него е, че тя затруднява усещането за ситост, което провокира нейният консуматор да приема повече и повече храна.

Малките количества фруктова захар все пак не вредят

Обичате плодове и плодови напитки? Бързаме да ви успокоим. Малките количества фруктоза, които консуимираме ежедневно под формата на плодове и плодови сокове няма как да ни навредят. Проблемът възниква, когато ежедневното количество започне да надхвърля 10% от общия калориен прием и консумацията на фруктови продукти надвишава тази граница твърде често.

Сиропът от агаве в кулинарията

Сиропът от агаве е с 1,5 пъти по-сладък от захарта, разтваря се лесно дори в студени напитки и може да се прегърне в чудесен заместител на захарта и мед при приготвянето на някои сладкиши, стига разбира се да я консумираме малки количества.

За предпочитане е сиропът от агаве да се използва при приготвянето на сурови десерти, тъй като при печивата той губи голяма част от сладостта си за разлика от захарта. Със сироп от агаве например може да подсладите вече готовите палачинки, гофрети или крем.