Едно от новогодишните обещания, които си дадохме, включва и желанието да водим по-здравословен начин на живот.

По темата се говори много, но истината е, че малко хора успяват да следват съветите, които четат във всевъзможни издания.

Този път обаче сме решили да правим малки крачки по правилния път, без да се опитваме да радикализираме и натоварваме допълнително ежедневието си.

В този ред на мисли, наскоро попаднахме на доста интересна статия от блога Екомама, който се старае да дава конкретни съвети и идеи на последователите си за по-здравословен начин на живот.

От материала ще разберете подробности относно силиконите, които се съдържат в голяма част от козметичните средства, които използваме ежедневно.

На мнение сме, че един информиран потребител би могъл най-добре да избере доброто за себе си, затова в статията са включени и наименованията, под които обикновено се крият силиконите.

И така:

Какво представляват силиконите?

Силиконите са неорганични полимери, които произлизат от комбинацията силиций и петролни продукти. Ако природата създава въглеродни съединения, то човекът е създал аналогични субстанции от силиций, способни да създават дълги вериги и с различни характеристики.

Съществуват много видове козметични силикони, например такива с пръстеновидна структура, които се нанасят лесно и се изпаряват за кратко време (cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane), други, които се попиват по-трудно и не се изпаряват (dimethicone), и трети, много тежки и непопиващи, като dimethicone copolyol.

Силиконите се използват от началото на 90-те години и се влагат масово в козметичните продукти. В наши дни те са неимоверно разпространени в козметиката. Ще ги намерите в продуктите антиейдж, околоочни кремове, продукти за косата, детска козметика, слънцезащитни кремове, водоустойчив грим и т.н.

Четете още: Направи си сама: Балсам за устни и червило!

Защо се влагат в козметиката?

На първо място защото са евтини. Тук веднага обаче отбелязвам, че един скъп продукт съвсем не значи, че не ги съдържа. Силиконите правят продуктите много нежни, леки и приятни на пипане и при нанасяне. С тяхното влагане се избягва плътната бяла следа при
нанасяне на кремовете. Те са леки и попиват веднага за разлика от много от натуралните масла. Оставят кожата копринено мека, с перфектно покритие, ако продуктът е фон дьо тен, а на косата придават блясък и обем.

Силиконите са устойчиви на високи температури и окисляване, тоест не причиняват пролиферация на бактериите в козметичния продукт. Не предизвикват алергии, не проникват дълбоко в кожата. Водоустойчиви са, което ги прави широко употребявани при слънцезащитните продукти, защото подобряват ефекта от химическите филтри.

Къде всъщност е проблемът?

Проблемът е, че силиконите се влагат в козметиката вместо натурални хидратиращи и омекотяващи масла от натурален произход.

Силиконите не се абсорбират от кожата и не я подхранват, нито я хидратират, даже напротив. Силиконите образуват непромокаем слой върху кожата и не й позволяват да диша. Кожата не усвоява на практика нищо от самия крем, като в същото време не се и хидратира. Същото нещо важи и за косата, силиконът "облича" косъма с тънък слой, който първоначално придава на косата блясък, предпазва от атмосферните влияния, но когато се спрат да се използват силикони, косата е суха, сплетена и без блясък. При продължителна употреба на силикони върху косата те се натрупват и отежняват косъма, като косата се цапа много по-бързо.
Да не забравя да спомена, че от екологична гледна точка силиконите не са биоразградими, с използването им ние замърсяваме водите и ги натрупваме в околната среда.

Не на последно място силиконите се използват, за да замаскират недобри козметични формули, евтини и бедни на активни съставки, защото дават привиден, но само привиден ефект, продуктът не прави друго.

В състава INCI на козметичните продукти, силиконите ще намерите под тези имена:

Amodimethicone
Behenoxy Dimethicone
Bisamino PEG/PPG-41/3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone
Bis-Phenylpropyl Dimethicone
C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer
C30-45 Alkyl Dimethicone
Cetearyl Methicone
Cetyl Dimethicone
Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone
Cyclohexasiloxane
Cyclomethicone
Cyclomethicone D4
Cyclomethicone D5
Cyclopentasiloxane
Cyclotetrasiloxane
DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone
Diisostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate
Dimethicone
Dimethicone Copolyol
Dimethiconol
Diphenyl Dimethicone
Disiloxane
Hydroxypropyl polysiloxane
Lauryl Methicone Copolyol
PCA Dimethicone
PEG/PPG-20/15 Dimethicone
PEG/PPG-20/15 Dimethicone или Dimethicone Copolyol
PEG-12 Dimethicone
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-18 Cetyl Phosphate
Silicone co-polymers
Silicone Resin Spheres (2, 5 & 6 micron)
Simethicone
Stearoxy Dimethicone
Stearyl Dimethicone
Trideceth-12-Amodimethicone
Trimethylsiloxysilicate
Trimethylsilylamodimethicone
Trisiloxane
Vinyldimethicone Crosspolymer

За тези, които четат съставките на кремовете, силиконите завършват на -one и -ane. Важно е и да обръщаме внимание на позицията на силикона в общия списък на съставките, ако той се намира в началото, съдържанието му е по-високо.

Като обобщение бих казала, че епизодичната употреба на силиконови продукти няма да ви навреди. Няма да демонизирам силиконите. Ако нямате време, а искате незабавен ефект, защото имате излизане вечерта и искате косата ви да е лъскава и с обем, еднократно използване на силиконов балсам няма да увреди косата ви. В кремовете въпросът е доста спорен, но мненията са, че силикон в концентрация максимум 2% би се толерирал сравнително добре от кожата.

автор: Валентина Бевакуа от блога Екомама