Гърдите са може би най-уязвимата и предразположена към отпускане и стареене част на женското тяло. Затова трябва да им отделяме специално внимание.

Враг на красивия бюст е не само стареенето, но и много други обстоятелства, причиняващи увисване и стрии. Преди всичко това са честите колебания в теглото (напълняване, бременност), но най-вече рязкото отслабване.

Гърдите се състоят основно от мастна тъкан и затова първото място, от където организмът черпи енергия при недостиг са именно те. Така обемът им бързо може да намалее, а станалата вече излишна кожа не може да се прибере и им придава отпуснат вид. Това е факт, който няма как да промените. Приемете го. Ще бъде абсолютна лъжа да се каже, че има начини или добавки, които биха спомогнали за запазването на бюста ви при отслабване.

Четете още: Мъжете обичат големите дупета

Други заклет враг на чувствителната кожа на гърдите са слънчевите лъчи, които разрушават колагеновата й структура. Появата на плажа по монокини може и да ви дарява с равномерен тен и да събира мъжките погледи, но не за дълго – кожата губи еластичност, изсушава се и се сбръчква около зърната, появяват пигментни петна.

Гърдите ви могат преждевременно да развалят формата си и заради неправилно подбран сутиен. Моделите push-up са много сексапилни, но знайте, че добрият сутиен трябва да поддържа гърдите на естественото им място и да не е прекалено тесен. Врязаните банели пък могат да причинят микротравми. Това обаче не означава, че неносенето на сутиен е по-добър вариант. В никакъв случай не си го позволявайте при физическа работа, спорт, бременност и кърмене.

Четете още: Четирите типа фигури

Хормоналните промени обаче са фактор, който е определен от природата и пред който сме почти безсилни. Заради повишеното ниво на хормоните през пубертета и бременността гърдите рязко се уголемяват, което само по себе си е чудесно, но често има неприятни последствия – поява на стрии и отпускане след хормоналния спад. Първото е свързано с разкъсване на колагеновите и еластиновите влакна в кожата, които не могат да поемат бързото увеличаване на обема. За съжаление дори най-съвремените козметични продукти и технологии могат да направят тези белези само по-малко видими, но не и да се заличат напълно

Необходими са специални грижи, които трябва да започнат много преди преди първите признаци на отпускане, а не тогава когато вече е твърде късно.

Изключително важен е масажът на гърдите. Най-добре е след вземането на душ да масажирате гърдите с водна струя от хладка вода. Трябва да се избягват кремовете и други мазила в тази част от тялото, защото всички те съдържат колкото и минимални количества да са химикали, които не са полезни и вредят на тялото, когато са в големи количества. Гърдите могат да се масажират и с ръце, но задължително допира на ръцете трябва да бъде нежен. Не трябва да се прилага сериозен натиск, защото има опасност да се увредят млечните жлези, които са изключително важни за бебетата. Масажа на гърдите засилва кръвообращението в тази част от тялото и така се осигурява тонус и красив вид на бюста.

Четете още: Въпроси и отговори за пластичните операции

Апаратни процедури като вакуумния масаж могат да повишат еластичността на кожата и да укрепят гръдните мускули. Пулсиращите вакуумни всмуквания подобряват кръвообращението и микроциркулацията в областта на гърдите, засилват синтеза на колаген, укрепват основата на дермата, подобряват подхранването на тъканите и активират възстановителните процеси в кожата. Резултатът е по-стегната, по-плътна и по-гладка кожа.

Ежедневното подхранване на кожата с лосион или растителни масла е следващата стъпка. От вторите най-подходящи са тези от пшеничен зародиш, жожоба и бадем, които не само поддържат кожата в чудесно състояние, но и предотвратяват появата на стрии.

За подобряване на тена и структурата на кожата в домашни условия можете да направите маски, които съдържат ябълков, лимонов и портокалов сок, кисело мляко, вино, които благодарение на съдържащите се в тях алфа-хидрокси киселини ексфолират кожата.

За стегнат и красив бюст могат да се правят определени упражнения, които имат доказан ефект, когато има търпение и постоянство. Най-лесното такова упражнение е като съберете дланите на ръцете точно пред гърдите и задържите за няколко секунди, след което го правите пак и пак в рамките на няколко минути. Притискането на ръцете една към друга създава напрежение в мускулите и така се натоварват именно тези мускули, които се грижат да имаме стегнат бюст и красиви гърди. Упражнението е препоръчително да се прави всеки ден.

И не забравяйте да пиете МНОГО вода! Хидратацията е от ключово значение за еластичността на кожата!

Съвет От Руми Илиева от Fitnesinstructor.bg: По-добре да се отслабва бавно, за да има време кожата да се прибере и да не се получат стрии. Всички искат супер бързи скоростни резултати, но това има и лоша страна – стрии, увиснала кожа и по-голяма вероятност за йо-йо ефект. Ако искаш да стегнеш бюста си – концентрирай се върху хранене с много витамини и минерали, което храни и кожата, тренирай редовно и каквото се получи. Вложи усилията си в нещо, което можеш да промениш и приеми нещата, които не можеш.