Британско изследване разкри тайната за издигането в кариерата – обличайте се като шефа си.

То показва, че 68% от мениджърите проявяват повишено внимание към служители с подобен на техния начин на обличане. Изследването потвърждава старата поговорка "Обличайте се за работата, която искате, не за тази, която имате".

Веригата магазини Дебенамс, която осъществила изследването, забелязала нова офис тенденция във Великобритания на "служебни близнаци". 61% от анкетираните 2000 души заявили, че обличането като колегите им повишава екипния дух и води до по-висока производителност.

54% от участниците в допитването заявили, че се влияят много от начина на обличане на мениджърите и колегите си, а 33% казали, че екипът, в който работят, съзнателно купува едни и същи дрехи и планира да ги носи в един и същи ден.

32 на сто от анкетираните споделили, че са откривали случайно, че са облечени като колегите си средно два до три дни в седмицата. Това се обяснява като подсъзнателно действие, продиктувано от прекарването на много дълго време заедно.

"Хората обикновено са привлечени от приличащи на тях хора, тъй като разликата може да се възприеме като заплаха. Хората се чувстват в безопасност, когато се обличат еднакво. Така те сигнализират необходимостта си да са част от група. Екипът, който избира един и същи стил на обличане за работа, показва сплотеността си. Това може да отразява по-широка култура на сътрудничество в организацията или силна необходимост от конформизъм"
, казва психоложката от университета в Хертфордшър д-р Карън Пайн.

"Ръководителите често назначават и повишават хора, които са като тях. Бордовете са известни с това, че избират членове, които приличат на стари титуляри. Дрехите са най-краткият път за разбиране на това кои сме и какви сме, но изследването показва, че те могат да променят и характера на човека. Така че хората, които се обличат като шефа, възприемат и поведение на лидер. Това дори може подсъзнателно да повлияе на другите да ги възприемат като ръководни кадри. Може да се каже, че хората, които се обличат като ръководителите си, са открили умен начин да бъдат забелязани и приети", допълва психоложката.