Спомняте ли си тийндейджърските години, когато ни плашеха, че се забременява едва ли не от въздуха?

Със сигурност е било по-лесно на загрижените родители и учители да ни стреснат с подобно страшничко твърдение, отколкото да ни обясняват целия механизъм на забременяването - що е то овулация и как се следи, как и кога се мери базална температура, в кои дни преди и след овулация е добре да се прави секс, колко време е нужно на сперматозоидите да се съберат в мощна армия, готова за нападение на яйцеклетката, която пък е доста претенциозна и им дава шанс да я срещнат в продължение на едва 12 часа и пр., и пр.

Е, оказва се, че за да се направи бебче са нужни малко повечко усилия.

Вярно е, че има много млади двойки, които успяват с опитите за зачеване още от първия път, но и това зависи от известна доза късмет и отлично работеща възпроизводствена система на организмите и на жената, и на мъжа.

Така че, ако по празниците сте се заели със задачата „бебе-правене” не изпадайте в паника, ако не забременеете веднага.

Преди да се притеснявате, запомнете, че в един отделен менструален цикъл шансовете на идеалната здрава двойка да постигне успешно забременяване са плюс/минус 25%, дори и ако правят секс абсолютно всеки ден.

Има много причини за това, включително фактът, че някои яйцеклетки не се оплождат и някои от оплодените яйцеклетки не растат добре в началния етап от развитието си.

Забременяването е интересен природен процес, който е трудно да се предскаже.

До изтичането на период от една година, шансът за успешно забременяване е между 80 и 90%, така че 7 от 8 двойки ще направят бебе в рамките на година. Това са нормалните фертилни двойки.

Кои са факторите, които влияят върху шансовете на нормалната двойка да зачене в рамките на един месец?

Шансовете на една двойка за зачеване в отделно взет цикъл ще зависят от много неща, най-важните от които са:

• Възрастта на жената. Биологичният часовник тиктака и броят и качеството на яйцеклетките започва да намалява.

• Честотата на половите контакти. Въпреки, че няма “нормална” честота, то “оптималната” честота за правене на секс, ако искате да забременеете, е около 3 пъти седмично във фертилния период. Двойки, които правят по-рядко секс, имат по-малки шансове за зачеване.

• "Продължителност на опитите" – от колко време двойката се опитва да забременее. Това е важен момент. Колкото по-дълго двойката опитва без успех, толкова по-малки са техните шансове за забременяване без медицинска помощ.

• Наличието на проблеми с фертилността.

Няма да разнищваме въпроса с точния механизъм на оплождане на яйцеклетката от сперматозоидите, а по-скоро ще ви дадем още малко насоки за това как да подготвите тялото си за бременност.

Важно е да направите каквото е по-силите ви, за да създадете идеалната среда за зачеване, а оттам нататък оставете всичко в ръцете на природата, тя знае какво прави.

Ако трябва да сме максимално стриктни, ще ви посъветваме да си запишете възможно най-скоро час при гинеколог - от момента, в който сте решили да си правите бебе.

Той ще ви прегледа, ще ви разпита за начина ви на живот, навиците, които имате, ще си поговорите за родовата история на жените в семейството, ще пуснете няколко важни изследвания и ще дадете зелена светлина на опитите.

Това, което много млади момичета (кандидат мамчета), не предполагат е, че гинекологът може навреме да открие някое неразположение, възпаление или заболяване на детеродните органи, което би възпрепятствало зачеване и по-нататъшно износване на бебе. По-добре рано, отколкото късно!

Научете се да се справяте със стреса

Скоро бе проведено ПОРЕДНОТО проучване, според което жените забременяват по-трудно, ако имат високи нива на ензима, свързан със стреса.Случвало ли ви се е да не ви дойде месец-два, докато сте под стрес? Тогава знайте, че напрежението се отразява на цикъла ви и така не можете да овулирате редовно.Важно е от сега да поработите върху умението си да релаксирате, за да предотвратите намесата на стреса в цикъла, когато стане време да се присъедините към клуба на майките.

Най-ефективните начини за справяне със стреса са йогата, спортът, редовното практикуване на любимо хоби, четене на книги и водене на редовен полов живот. И тъй като няма как да елиминирате и заличите от лицето на Земята всичко, което ви стресира, ви съветваме да се придържате към гореизброените приоми.

Спрете да палите по една

Много жени не се смятат за пушачи, само защото не са пристрастени към никотина. С две думи, пушат на някое и друго парти или докато са навън с приятелки. За жалост дори и нередовното пушене може да навреди на способността ви да заченете.

Как? Токсините в цигарения дим вредят на фалопиевите тръби, предизвикват хромозомни увреждания в яйцеклетките ви и пречат на способността ви да произвеждате естроген, който подготвя матката за бременността. Освен това, при пушачите, които успеят да заченат, се наблюдава по-голям процент помятания.

Трябва да отбележим, че цигарите сериозно вредят на мъжката способност за оплождане!!!

Алкохол? НЕ!

Не съществува препоръчителна минимална доза вино, бира, коктейл или какъвто и да е друг вид по-твърд алкохол. В името на здравето и живота на бебето ви, спрете алкохола от днес.

Няколко килограма в повече? Няма страшно!

Малко пухкавина ви пази фертилна. Ако индексът на телесната ви маса (ИТМ) падне под 18.5 (при здравословни стойности 20-25), вероятно ще спрете да овулирате, тъй като нямате достатъчно мазнини, които да поддържат една евентуална бременност. От друга страна е добре да не прекалявате с яденето и да не се нахвърляте на нездравословната храна с извинението, че искате да станете майка. Наднорменото тегло (ИТМ 30 или по-висок) е знак, че вероятно имате по-висок брой мазни клетки в тялото си, което също прави овулацията ви нередовна.



Полека с морските деликатеси

Месото на акулата, рибата меч, скумрията и рибата тон обикновено съдържа високи количества живак, който се свързва с безплодието, помятането и уврежданията по рождение. Стойте далеч от пушена сьомга, сурова риба, скариди и суши. Пречистването на организма от живака, който сте поели, може да отнеме повече от година, затова избягвайте тези риби доста преди момента, когато ще сте готова да заченете. Разбира се, не се отказвайте напълно от рибата - в нея има изобилие от протеини и други важни вещества. Просто се придържайте към хапването на бедни на живак риби като пъстърва, треска, калкан .

Никакви сурови яйца

Сигурно ще си помислите, защо, за Бога, бихте яли сурови яйца? Помислете само – в много сосове (като този към салата Цезар, например) са направени от сурови яйца. Майонезата също, но домашно приготвената. Купешката, от съображения за издържливост на продукта, се приготвя с яйца на прах. Рохкото яйце, не е напълно сварено яйце! Някои коктейли също съдържат сурови яйца в състава си.

Започнете да приемате повече фолиева киселина

Един месец преди да започнете да се опитвате да забременеете, трябва да вземете 400 mcg фолиева киселина на ден, за да намалите рискът на вашето бебе от вродени увреждания. Ако не сте планирали вашето бебе, започнете да взимате фолиева киселина веднага щом разберете, че сте бременна. След като вече сте бременна, вашият гинеколог ще определи нужната доза от фолиева киселина на вашия организъм. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин.

Разберете дали майка ви не е имала проблеми със зачеването

Не всички от вас са провеждали задълбочен разговор с майките си на тема – „Мамо, аз от кой път станах?”. Болестите, предизвикващи безплодие, като ендометриозата, синдрома на поликистозния яйчник, маточните фиброиди и ранната менопауза, имат силно наследствено възприемане. Ако знаете дали някой в семейството ви е засегнат, ще можете да потърсите лечение преди да откриете, че не можете да заченете или износите бебе. Хубавото е, че не трябва да се притеснявате, ако майка ви е помятала. Повечето спонтанни аборти са случайни и се случват на жени от всякакви възрасти, така че няма генетично предразположение.

Не се притеснявайте, ако взимате противозачатъчни

Съществува един мит, според който ако взимате орални контрацептиви 4 години подред, ще ви е по-трудно да забременеете, когато спрете хапчето. Не го вярвайте. Противозачатъчните хапчета нямат негативен ефект върху бъдещото забременяване. Повечето жени, които са имали редовен цикъл преди да започнат хапчето, ще могат да заченат след 3-тия месец след спирането на хапчетата.

Внимавайте с биологичния часовник - особено, ако сте над 35

Добра идея е да отлагате раждането на деца за момент, когато ще се чувствате готови. И все пак, не отлагайте прекалено дълго. Без значение колко здравословно се храните или колко често ходите на йога, биологичният ви часовник продължава да тиктака. Всяка жена се ражда с около 1 млн. яйцеклетки, но с годините броят им намалява и докато навършите 30 ще са ви останали около 30 000.

Същевременно рискът от помятане и генетични увреждания, като синдрома на Даун, се увеличава с възрастта. Според Американската Асоциация по Фертилността, Жените под 30 имат 25% възможност да забременеят при всеки цикъл. Докато навършим 40, възможността е едва 5%.

Успех, момичета!