Автор
Woman.bg

Ирена Соколова: Българката има нюх за красивото и подреденото

Ирена Любенова Соколова е народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-то и 42-то Народно събрание. По професия е психотерапевт, а за читателите на Woman.bg тя се съгласи да разкаже как съвместява кариерата със семейството, как се грижи за външния си вид и какво е нейното кредо в живота.

-Г-жо Соколова, как поддържате елегантната си визия?

-Българката е с много фин, естетически вкус и аз мисля, че това е заложено у нас много отдавна. Вижте колорита на нашите национални носии. Българката определено има нюх за красивото и подреденото. Аз лично се старая да бъда облечена семпло и елегантно. Политическата визия не позволява особена натруфеност. Семплата елегантност е чудесно решение за мен.

-Колко време на ден отделяте за външния си вид?

-Уважението към себе си изисква да се постараеш и да изглеждаш добре. Не мога да кажа на ден колко време отделям, но приблизително около половин час за прическа, грим и облекло.

-Вие сте психотерапевт, как решихте да се насочите към политиката?

-Това стана постепенно. Започна, още докато структурирахме партията в Перник. Аз всъщност участвах с умения да събирам хора и работех също като пиар. После това се превърна в изкушение за мен. Разбира се, и лидерите са важни. Усещането, че мнението ти се зачита и те се вслушват в него, е голям наркотик. Това не означава, че всички твои идеи се приемат, но все пак някой ги изслушва.

-Как съвместявате тежките професионални ангажименти с личния живот? Имате и две деца, на какво ги учите?

-Това е много трудна задача. Ако трябва да го кажа в процентово изражение, то е 90:10 в полза на работата. Децата пораснаха вече, грижат се сами за себе си. Съвети не знам дали им давам, за мен това не е най-работещата формула. Мисля, че когато показваш как се живее животът, това е най-добрият урок за децата и за хората около теб. Децата се учат не от приказките, а от делата ти, от примера ти. Всъщност нашата оценка в живота е не толкова колко пари получаваш, а колко са спокойни, търпеливи и целенасочени децата. Ако видя човек, който бурно се развива в кариерата, това не означава непременно успех. Но е много хубаво да видиш един спокоен и търпелив човек (казват, че търпението е първата крачка към Бога), който се радва на живота. Това искам да виждам и когато гледам децата си.

-Какво е Вашето кредо в живота?

-Нямам някоя определена фраза. Може би последното, което осъзнах е (не че не съм го знаела преди, но го усетих по-силно след идването ми от Антарктида), че няма значение какво ти се случва и какво ти предстои. Важно е как си подготвен за него.